Zes maanden met uitstel voor Maasmechelaar die geld van incassobureau moest innen

Print
Zes maanden met uitstel voor Maasmechelaar die geld van incassobureau moest innen

Foto: Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Tongeren / Maasmechelen -

Een 56-jarige Nederlander uit Maasmechelen is door de strafrechter in Tongeren veroordeeld omdat hij in opdracht van een incassobureau een man uit Zutendaal afperste en bedreigde. De vijftiger kreeg een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel en een geldboete van 600 euro.

Een man uit Zutendaal had bij het incassobureau een schuld van 175.000 euro, vermeerderd met intresten. De Maasmechelaar kreeg naar eigen zeggen van het incassobureau de opdracht het geld te gaan innen.

Tussen 14 juli 2015 en 6 oktober 2016 verstuurde hij talloze berichten en stond hij meermaals aan de deur van de man in Zutendaal. In een van die sms’en dreigde hij ermee de schuldenaar iets aan te doen. “Je kan beter terugbellen. Je opzoeken is duurder en veel pijnlijker! Dat geld heb je gehad en betaal je netjes terug! Zo niet lig je langs Joop!!!”, zo klonk het op 15 juli 2015.

De bedreigingen gingen zo ver dat de schuldenaar enkele bewakingsagenten inhuurde omdat hij vreesde dat hem iets zou overkomen. Hij diende ook meermaals een klacht in bij de politie.

Tijdens zijn verhoor omschreef de Maasmechelaar zijn eigen gedrag als stalking.

In het vonnis veroordeelde de strafrechter het agressieve gedrag en de werkwijze van de vijftiger. Volgens de rechter is er duidelijk sprake van afpersing omdat de beklaagde via bedreigingen een betaling probeerde af te dwingen. De rechter vraagt zich ook af of de verantwoordelijken van het incassobureau zelf niet vervolgd moeten worden als mededaders.

De man die schulden had, krijgt een schadevergoeding van 750 euro. De afperser moet ook 480 euro aan gerechtskosten betalen.