Laurens Sweeck wint bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert ongenaakbaar Parkcross in Maldegem

Print
Laurens Sweeck wint bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert ongenaakbaar Parkcross in Maldegem

Foto: BELGA

Laurens Sweeck (ERA-Circus) reed in de Parkcross in Maldegem ongenaakbaar naar de overwinning. Hij haalde het in een spannende cross voor David van der Poel en Tim Merlier. Michael Vanthourenhout, op het WK nog goed voor zilver, kwam ten val tijdens de wedstrijd. Wout van Aert (vakantie) en Mathieu van der Poel (ziek) gaven verstek voor de Parkcross, onderdeel van de Brico-crossen.

Ex-Europees kampioen, Toon Aerts, schoot het best uit de startblokken in Maldegem en legde meteen een hoog tempo op. Bij een tempoversnelling van David van der Poel konden enkel Tim Merlier en Aerts gepast reageren. Dit drietal trok naar de balkenpartij waar Tim Merlier als enige sprong. Maar het tempo bij de driekoppige leidersgroep slonk plots en zo trok een zeer omvangrijke kopgroep met 15 renners de tweede ronde in.

Het sein dan voor vicewereldkampioen Michael Vanthourenhout om te verdapperen. Hij ranselde de kopgroep met een snedige demarrage uit elkaar en achter de West-Vlaming sloegen Van der Poel, Merlier en Aerts de handen in elkaar. Halfcross kreeg Vanthourenhout het gezelschap van Van der Poel, Aerts en Sweeck. Laatstgenoemde had zo een prachtige inhaalbeweging afgerond na een mindere start. Maar ook Merlier, Tom Meeusen en Quinten Hermans sloten voorin aan.

Laurens Sweeck wint bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert ongenaakbaar Parkcross in Maldegem
Foto: BELGA

Net voor het aanvatten van de vierde laatste ronde viel Vanthourenhout letterlijk en figuurlijk weg uit de kopgroep en gaf op. Sweeck versnelde en sloeg meteen een kloof. Achter hem werd er net iets teveel naar elkaar gekeken waardoor de achterstand op Sweeck alsmaar aandikte. Sweeck trok de slotronde in met een voorsprong van 25 seconden op zeven achtervolgers. De strijd voor de dichtste ereplaats was ongemeen hard met tal van demarrages. Uiteindelijk konden Merlier en Van der Poel een kloofje slaan op de rest en in een sprint met twee was de Nederlander sneller dan Merlier. Tom Meeusen werd vierde voor Toon Aerts. Laurens Sweeck volgt zo de Mathieu van der Poel op als eindlaureaat van de Parkcross.

“Wil nog mooi einde breien aan seizoen”

“Ik wist dat ik moest blijven doorgeven tot het einde, want achter mij zou de strijd voor de tweede plaats wel losbarsten. Dat gebeurde ook. Ik nam in de laatste twee ronden wel niet te veel risico’s meer, maar de snelheid moest wel steeds hoog blijven. Anders bestond de mogelijkheid dat de rest nog terug op mijn wiel zou komen”, verduidelijkte Laurens Sweeck.

Laurens Sweeck wint bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert ongenaakbaar Parkcross in Maldegem
Foto: Marc Van Hecke

“Ik werd achtste op het WK, maar dit parcours lag me wel iets beter. Ik kon me zelfs een tijdje afzijdig houden in de strijd voor de eerste plaats. Zo kon ik wat energie sparen en dat loonde. Toen ik Toon Aerts afschudde, stokte het achter mij en had ik direct 10 seconden voorsprong. Het was met de afwezigheid van Wout Van Aert en Mathieu van der Poel de ideale gelegenheid om nog eens vol te gaan voor de zege. Ik wil nog een mooi einde breien aan mijn seizoen. Er zijn nog een pak crossen die nog moeten afgewerkt worden. Bovendien liggen er enkele klassementen nog niet vast. Daarin valt nog heel wat te verdienen. Ik wil er alvast het hoogst haalbare uit puren”, besloot Laurens Sweeck.

Uitslag:

1. Laurens Sweeck

2. David van der Poel

3. Tim Merlier

4. Tom Meeusen

5. Toon Aerts

6. Dieter Vanthourenhout

7. Lars van der Haar

8. Quinten Hermans

9. Daan Soete

10. Felipe Orts