Marianne Vos wint met overmacht de Parkcross in Maldegem, Sanne Cant moest nog bekomen van WK

Print

De 30-jarige Marianne Vos heeft met overmacht de Parkcross in het Oost-Vlaamse Maldegem gewonnen bij de vrouwen elite. Haar landgenote Annemarie Worst werd tweede nadat zij Laura Verdonschot achter haar hield. Kersvers wereldkampioene Sanne Cant was nog niet gerecupereerd van een zwaar WK en de feestjes achteraf, zij deed nooit mee voor de zege en werd pas zevende. De Parkcross maakt deel uit van de Brico-Crossen, een klassement is daar niet aan verbonden.

Het was Maud Kaptheijns die het pak op sleeptouw nam. Met Sanne Cant, Maud Kaptheijns, Marianne Vos, Annemarie Worst, Loes Sels, Katherine Compton en Laura Verdonschot trokken zeven leidsters de tweede ronde in. Marianne Vos, de winnares van vorige editie, bleef op de hard bevroren ondergrond fors doorgeven en ranselde zo de kopgroep helemaal uit elkaar. Vos had ter hoogte van de balkjes, die zich halfweg het parcours situeerden, zowat 10 seconden bijeen gesprokkeld op Sanne Cant die op haar beurt versnelde en op zoek ging naar de Nederlandse. Maar plots ging het licht uit bij de wereldkampioene en zij moest, halfcross, zelfs lossen uit een achtervolgende groep met Katherine Compton, Maud Kaptehijns, Annemarie Worst en Laura Verdonschot.

Cant nestelde zich daarna vast in het wiel van Loes Sels. Met nog drie ronden voor de boeg telde Marianne Vos 20 seconden voorsprong op haar naaste achtervolgers. Cant volgde dan al op 40 seconden. Het sein dan voor Worst en Verdonschot om het tempo op te voeren. Zij konden zo een verbeten strijd leveren voor de dichtste ereplaats want de leiderspositie van Marianne Vos kwam niet meer in gevaar. Ter hoogte van de zandstrook leek Worst Verdonschot achter haar te kunnen laten maar laatstgenoemde vocht terug en vervoegde na het wasbord opnieuw haar metgezel. Worst kon in de laatste rechte lijn opnieuw afstand nemen van Verdonschot en haalde het zo voor de dichtste ereplaats.

Marianne Vos: “Ik hou te veel van deze sport om een cross links te laten liggen”

Marianne Vos volgt zichzelf op als eindlaureaat van de Parkcross. De Nederlandse was nochtans niet aangekondigd, had geen contract met de organisatoren, en besliste pas in allerlaatste instantie om toch af te zakken naar Oost-Vlaanderen, waar ze voor het tweede jaar op rij won

“Ik vertrek vrijdag op stage en hou te veel van deze sport om een cross links te laten liggen. Natuurlijk spelen de UCI-punten die hier te sprokkelen vielen ook een rol. Ik wil immers zo goed mogelijk in het klassement eindigen dit seizoen”, stelde Marianne Vos.

“Ik kon al vrij snel mijn eigen tempo rijden toen ik in de tweede ronde een kloofje sloeg. Ik win zo voor het tweede jaar op rij. Ik ben alvast blij dat ik die overwinning over heb kunnen doen”, lacht Marianne Vos.

Sanne Cant: “Noem het een terugslag na het WK”

Kersvers wereldkampioene Sanne Cant moest genoegen nemen met een zevende plaats in Maldegem. Vorig jaar werd ze er nog tweede maar kende nu wel een ‘mindere dag’. “De benen en de rug wilden niet mee. Ik kon niet echt goed in de bochten gaan. Noem het een terugslag na het wereldkampioenschap”, geeft Sanne Cant mee.

“Wanneer Marianne Vos versnelde wou ik wel reageren maar daar slaagde ik niet echt in. Ik schoof wel op, zette Maud Kaptheijns opzij, maar ging daarna bijna onderuit in een bocht waar het nog ijzig glad lag. Meteen zakte ik zo een pak plaatsen terug en van dan af wist ik wel dat ik niet zou meespelen voor de zege. Ik probeer nu zoveel mogelijk te recupereren voor wat dit weekend komt met de cross in mijn eigen Lille van zaterdag. Daar wil ik mijn regenboogtrui nog eens in alle pracht tonen”, lachte Sanne Cant.

Uitslag:

1. Marianne Vos

2. Annemarie Worst

3. Laura Verdonschot

4. Kathy Compton

5. Maud Kaptheijns

6. Loes Sels

7. Sanne Cant

LIVESTREAM. Wie wint de Parkcross in Maldegem bij de mannen?