Jarige Viviani wint tweede chaotische sprint in Dubai, Kittel stelt opnieuw teleur

Print

Elia Viviani heeft woensdag de tweede rit in de Ronde van Dubai gewonnen. De 190 kilometers tussen Dubai en Ras al Khaimah waren op maat geschreven van de sprinters en een massasprint was onvermijdbaar. De jarige Italiaan van Quick Step Floors was net iets sneller dan Dylan Groenewegen, die leider blijft. Marcel Kittel stelde voor de tweede dag op rij teleur.

Voor de tweede dag op rij trok de 22-jarige Nathan Van Hooydonck van BMC in de aanval. De jonge Belg maakte deze keer deel uit van een kopgroep van zes, met daarin ook nog de Fransen Nicolas Edet (Cofidis) en Charles Planet (Team Novo Nordisk), de Arabieren Mohamed Al Mansouri en Yousif Mirza (UAE Team Emirates) en de Chinees Fuwen Xue (Mitchelton-BikeExchange).

LottNL-Jumbo van leider Dylan Groenewegen ontliep zijn verantwoordelijkheid niet en hield de vluchters binnen schot. Na de mechanische problemen van de eerste rit was Marcel Kittel echter ook uit op revanche en de Duitser zette zijn nieuwe ploegmaats van Katusha-Alpecin ook al vlug aan het werk. Quick Step Floors kon zo deze keer de benen sparen voor de finale maar op 22 kilometer van de streep verloor de jarige Elia Viviani (29) wel nog kostbare tijd door een lekke band. Zo moesten zijn ploegmaats toch nog aan de bak om hem terug te brengen.

Tweede (chaotische) sprint op twee dagen

Het was onbegonnen werk voor de zes vluchters, die uiteindelijk werden ingerekend op negen kilometer van de streep. Wat volgde was opnieuw een chaotische aanloop naar de sprint met de verschillende treintjes door elkaar op de brede wegen.

Viviani maakte het in de sprint knap af, voor een nog sterk opzettende Groenewegen die leider blijft. Opvallend: Marcel Kittel haalt opnieuw de top-10 niet...

Groenewegen ontgoocheld

Geen tweede zege dus voor Dylan Groenewegen in Dubai. De Nederlander moest in de tweede rit vrede nemen met een tweede plaats. Wel blijft hij leider in het klassement.

“Ik ben een beetje ontgoocheld met deze tweede plaats”, zei Groenewegen na afloop, “ik kwam van te ver, had te kampen met materiaalproblemen en verloor daardoor mijn treintje. Anderzijds, ik heb hier al één zege te pakken en ik behoud mijn leiderstrui (met twee seconden). Daar moet ik blij om zijn, er is nog veel mogelijk in deze Ronde en ik ga proberen om dat eindklassement te pakken, al weet ik dat het moeilijk wordt.”

Onze landgenoot Nathan Van Hooydonck (BMC) schuift intussen op naar de derde plaats, op negen seconden, en kreeg woensdag ook de trui van de tussensprinten om de schouders. “Ik ben nu twee dagen op rij in de ontsnapping geschoven”, zei hij, “morgen neem ik wellicht eens een dagje vrij (lacht). Nu goed, door twee dagen mee te rijden in het peloton zal je conditie niet beter worden, dus het kon geen kwaad om mee te sluipen in de vroege vlucht. Ik kan alleen maar sterker worden en dat is toch het doel met het oog op die voorjaarsklassiekers, waar ik om te beginnen Greg Van Avermaet in de Omloop Het Nieuwsblad aan een derde overwinning wil helpen. Of ik die trui ga verdedigen? Dat zien we nog wel. Als ik hem de laatste dagen nog draag (er zijn nog drie ritten), misschien wel, maar hierna rijd ik meteen ook de Ronde van Oman waar ik de ploeg wil helpen, dus ik moet hier niet al te gek meer doen. We zien wel hoe de koerssituatie verloopt.”

Uitslag:

1. Elia Viviani

2. Dylan Groenewegen

3. Riccardo Minali

4. Mark Cavendish

5. John Degenkolb

6. Magnus Cort Nielsen

7. Alexander Kristoff

8. Jean-Pierre Drucker

9. Sonny Colbrelli

10. Adam Blythe