Saga blijft duren: 15 Russen stappen opnieuw naar TAS om toch aan te kunnen treden in Pyeongchang

Print
Saga blijft duren: 15 Russen stappen opnieuw naar TAS om toch aan te kunnen treden in Pyeongchang

Viktor Ahn Foto: AP

De dertien Russische atleten en twee trainers die in eerste instantie door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) levenslang geschorst werden voor dopingpraktijken, nadien door het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de vrijspraak kregen maar van het IOC toch geen uitnodiging ontvingen voor de Winterspelen in Pyeongchang (9-25 februari), zijn opnieuw naar het TAS gestapt. Dat heeft het Sporttribunaal woensdag bekendgemaakt.

 

Het TAS laat weten dat de vijftien in beroep gaan tegen de beslissing van het IOC om hen niet te laten deelnemen aan de komende Winterspelen. Via het TAS hopen ze alsnog een ticket voor Pyeongchang te verkrijgen. Het TAS meldt dat het onderzoek loopt en een beslissing “snel” zal volgen.

 

Een ad hoc tribunaal van het TAS in Pyeongchang zal zich woensdag ook buigen over het beroep van 32 andere Russen die uitgesloten zijn van de Winterspelen. Onder hen Viktor Ahn, zesvoudig olympisch kampioen shorttrack, en de topbiatleten Anton Shipulin en Evgeniy Garanichev. Ook zij hopen weinig verrassend nog deel te mogen nemen aan het event.

IOC-voorzitter Bach hoopt op snelle beslissing 

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), wil dat het Internationaal Sporttribunaal (TAS) “snel” met een beslissing komt.

“Laat ons hopen dat de sport spoedig opnieuw centraal zal staan”, verklaarde de 64-jarige Duitser woensdag in Pyeongchang, waar vrijdag de Winterspelen starten. “Het onderzoek loopt en ik hoop vurig dat er snel duidelijkheid zal komen”, verkondigde Bach. “Alle voorwaarden zijn vervuld om de beste winteratleten ter wereld te laten schitteren. Laat het dus snel weer over sport gaan. De 23e editie van de Winterspelen is klaar om te starten.”