Extreme koude speelt Pyeongchang parten: ski’s na één dag in vuilnisbak en wat met openingsceremonie?

Print
Extreme koude speelt Pyeongchang parten: ski’s na één dag in vuilnisbak en wat met openingsceremonie?

Foto: AFP

Het is evident dat het op Winterspelen vaak koud is. Maar de extreme vriestemperaturen in Pyeongchang zorgen toch voor extra problemen, zo blijkt. Zo is er bezorgdheid over de openingsceremonie van vrijdag en - vooral - blijkt de koude een aanslag op het materiaal. Zo zijn de skilatten na één dag al goed voor de vuilnisbak...

Het is koud in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, waar vrijdag de Winterspelen beginnen. Logisch en maar goed ook aangezien je sneeuw en ijs nodig hebt voor Winterspelen, maar toch zorgt de huidige vrieskou voor enkele praktische problemen.

Die temperaturen vallen op het eerste gezicht nochtans mee: momenteel is het koud maar zeker niet onoverkomelijk voor wintersporters met overdag vriestemperaturen tot -5° overdag en tot -12° ‘s nachts. Bovendien zou het kwik de komende dagen overdag weer tot boven het vriespunt klimmen. Maar... de gevoelstemperatuur ligt een pak lager: doe er telkens gerust tien graden af. En dat zorgt voor stress.

Pakket voor openingsceremonie

De openingsceremonie vindt plaats op vrijdag 9 februari om 20u lokale tijd (12u ‘s middags Belgische tijd) en dan zou het “slechts” twee tot vijf graden vriezen in Zuid-Korea, maar de gevoelstemperatuur zou zakken tot tien graden onder nul. En at is toch al koud: voor de toeschouwers én de atleten.

De organisatie voorziet daarom voor de fans een pakket met daarin onder meer een deken, een hoed en een extra windjack. Maar ook de atleten duffelen zich maar beter goed in want zij moeten op zo’n ceremonie vaak urenlang wachten om dan enkel een rondje te wandelen.

Extreme koude speelt Pyeongchang parten: ski’s na één dag in vuilnisbak en wat met openingsceremonie?
Foto: Photo News

Aanslag op materiaal

Erger is echter de aanslag op het materiaal. Door de koude vervormen de skilatten en kunnen die na één dag al de vuilnisbak in. Dat vertelde Craig Randell, een technicus die aan zijn derde Olympische Spelen toe is, aan Reuters.

“Eén van de coaches vertelde me dat ze hun ski’s na één dag in de vuilnisbak gooien”, adlus Craig Randell op een kille ochtend in het Yongpyong Alpine Center waar de slalom, reuzenslalom en andere evenementen zullen plaatsvinden later deze maand. “Je kunt er niets aan doen: door de koude temperaturen blijft de sneeuw aan de ski’s plakken waardoor die dan een beetje vervormen. Die vervorming is minimaal maar als je een atleet bent die traint om de beste ter wereld te zijn, tellen elke kleine milliseconde en elk detail.”

“Voor elke run heb je een ander paar ski’s nodig”, beaamt de Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher. “Sneeuwkristallen worden heel scherp bij temperaturen tot -20 graden.”

Iedereen is dan ook blij dat het de komende dagen toch iets warmer wordt in Pyeongchang.