Omloop Het Nieuwsblad in Gent: drie dagen in teken van de koers

Print
Omloop Het Nieuwsblad in Gent: drie dagen in teken van de koers

Peter Sagan was vorig jaar populair bij de handtekeningenjagers maar is er dit jaar niet bij in de Omloop.

Gent -

Met de Omloop Het Nieuwsblad wordt in Gent traditioneel het internationale wielerseizoen op Europese bodem op gang geschoten. Vanaf donderdag 22 februari tot en met zondag 25 februari staat in ’t Kuipke alles in het teken van één groot wielerfeest.

De 73e editie van de Omloop Het Nieuwsblad, de tweede als UCI WorldTour-klassieker, wordt nóg groter en nóg spannender, dankzij het vernieuwde parcours met de start in het wielerhart van Gent en aankomst in Meerbeke. ’t Kuipke in Gent wordt omgetoverd tot een sfeervolle wielertempel om zo de koers op een gepaste manier te verwelkomen op Europese bodem. Op donderdag wordt het Kuipke omgebouwd tot fuifzaal, op zaterdag gaan we op zoek naar een opvolger voor Greg van Avermaet en op zondag is het de beurt aan de wielertoeristen om hun seizoen te openen.

Bal Pedal: StuBru-DJ’s, Discobaar A Moeder en De Ideale Wereld

Het wielerjaar feestelijk inzetten doen we met, hoe kan het ook anders, een grote wielerfuif. In samenwerking met Studio Brussel worden alle wielerfans, studenten uit Gent en ver daarbuiten en feestbeesten pur sang op donderdag 22 februari uitgenodigd op de eerste editie van Bal Pedal.

Deze feestelijke kick-off in het Kuipke moet iedereen in de sfeer brengen voor de hoofdschotel op zaterdag. Lead-outs van dienst zijn Discobaar A Moeder, DJ Yolotanker, Linde Merckpoel en Johnny DC, MC Eva De Roo en Shizzle Le Sauvage. Ook de bonte bende van De Ideale Wereld is van de partij om de boel te laten ontploffen. Het dak gaat er ongetwijfeld helemaal af wanneer onze ‘mystery guest’ zal plaatsnemen achter de draaitafel.

“Ik kijk, zoals veel Vlamingen, elk jaar hard uit naar het wielervoorjaar”, zegt StuBru-presentator Stijn Vlaeminck. “En dit jaar is dat zelfs nog meer, want met Bal Pedal in ’t Kuipke gaan we dat wielervoorjaar op gang dansen zoals dat nog nooit gebeurd is.

Dat Linde en ik twee dagen later ook in ’t Kuipke van Gent de ploegenvoorstelling doen bij de Omloop Het Nieuwsblad maakt het allemaal nog specialer. Ik heb er goesting in!”

Rennersresentatie in ’t Kuipke: zowel mannen als vrouwen aan het grote publiek voorgesteld

Na het succes van de eerste editie, zijn alle wielerfans ook dit jaar op zaterdag welkom in ’t Kuipke voor de blijde intrede van de renners in Vlaanderen. Dat gebeurt opnieuw met een schitterende startpresentatie.

En niet enkel de renners ondergaan een traditiegetrouwe eerste schouwing in de Vlaamse wielertempel bij uitstek, ook de rensters tonen zich ’s ochtends een eerste keer aan het grote publiek. De 25 damesploegen zullen namelijk net als de 25 mannelijke teams voorgesteld worden op het grote podium in ’t Kuipke.

De hele show zal in goede banen geleid worden door StuBru-presentatoren Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel. Na hun geslaagde vuurdoop vorig jaar op het podium van de Ronde van Vlaanderen, zal het hen geen moeite kosten om het vuur in de pan te doen slaan.

Zowel de startpresentatie in ’t Kuipke als toegang tot het rennersdorp in de Floraliënhal, waar de bussen met de gladiatoren zullen toekomen, is vrij toegankelijk voor alle wielerfans. Het rennersdorp van de vrouwenteams is voorzien op de Hofbouwlaan en de Ledeganckstraat

Resul Tapmaz, de Gentse schepen van Sport, is alvast blij dat de stad Gent en de Omloop elkaar opnieuw kunnen versterken. “De Omloop Het Nieuwsblad, dat betekent koers van het allerhoogste niveau in onze achtertuin. 24 februari zijn de ogen van wielerliefhebbers van over de hele wereld gericht op Gent voor de start van het wielerseizoen op Europese bodem. De opening van het klassieke wielervoorjaar is steeds een blij weerzien van wieleramateurs, -kenners en renners. Dit jaar is de Omloop Het Nieuwsblad nog sterker omkaderd met activiteiten.”

Omloop Het Nieuwsblad in Gent: drie dagen in teken van de koers

Start op dezelfde locatie voor Elite Mannen en Elite Vrouwen

Een primeur voor de editie van 2018 is dat de Elite Mannen en Elite Vrouwen gelijktijdig zullen starten op éénzelfde locatie, namelijk ter hoogte van het ICC Gent op de Emile Clauslaan. Met twee paddocks naast elkaar, beginnen de vrouwen aan hun Omloop op hetzelfde ogenblik als de mannen. Zodra de groene vlag bij de mannen vanop de Emile Clauslaan de Krijgslaan is opgedraaid, wordt bij de vrouwen het startschot gegeven op de Hofbouwlaan.

De winnares van vorig jaar, Lucinda Brand (Team Sunweb), reageert erg positief op de doorgevoerde wijzigingen. “Het samenbrengen van het mannen- en vrouwenpeloton is een heel belangrijke evolutie. Je ziet steeds meer evolutie in het vrouwenwielrennen en de media-aandacht maakt het interessanter voor sponsors om te investeren. Zo wordt het vrouwenwielrenner steeds professioneler.”

Omloop Het Nieuwsblad Cyclo

Voor wie het na deze wielerhoogdag voelt kriebelen om zelf op de fiets te kruipen, is er zondag 25 februari de jaarlijkse Omloop Het Nieuwsblad Cyclo. Deze wielertocht is dit jaar de opener van de ‘Etixx Classics Tour’. Wielertoeristen kunnen één dag na de profs zelf hun Omloop afwerken met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg als ultieme uitdagingen in het parcours. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 62km, 88km en 123km. Zij die voor de langste afstand vertrekken net als de profs vanuit ’t Kuipke en de Floraliënhal. De aankomst is voorzien in Meerbeke. De organisator wil nog meer inspelen op het aantrekken van buitenlandse wielerliefhebbers, om zo van deze Omloop-zondag een nationaal en internationaal topevenement te maken.

Inschrijven voor de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo kan via: www.peloton.be.