Leerlingen campus Sint-Jan warm gemaakt voor klimaatproblematiek

Print
Leerlingen campus Sint-Jan warm gemaakt voor klimaatproblematiek

Foto: Anke Henrotte

Tongeren - Campus Sint-Jan Tongeren maakte zijn leerlingen op dinsdag 6 februari warm voor Dikketruiendag door te dansen op de speelplaats. De Vlaamse Overheid wil met dit initiatief de aandacht vestigen op het klimaatprobleem. Onder de slogan ‘Van grijs naar frisgroen’ probeert ze meer groen in de stad te brengen en overmatige hitte en wateroverlast tegen te gaan.

Op Campus Sint-Jan Tongeren ging Dikketruiendag op een speciale manier van start: met een dansje op de speelplaats. Het liedje Toeter op mijn waterscooter maakte de leerlingen letterlijk en figuurlijk warm voor de klimaatproblematiek. Allemaal gekleed in warme truien doen ze enthousiast de dansmoves van de leerkrachten na.

‘We zetten die dag de verwarming een paar graden minder. In de klassen wordt dit dan met de leerlingen besproken’, zo meldt de campus. De aanpak verschilt van leerkracht tot leerkracht. Sommigen besteden een hele namiddag aan het klimaat, terwijl anderen dit slechts kort vermelden.

Van grijs naar frisgroen

Dikketruiendag is een initiatief van de Vlaamse overheid. Maar liefst 165 klassen zetten zich dit jaar opnieuw in voor de 14de editie van de actie. Door de verwarming 1 graad lager te zetten en een dikke trui of thermisch ondergoed aan te trekken, kan al gauw 7% meer energie bespaard worden. Bovendien wordt de CO2 - uitstoot op deze manier sterk verminderd. De slogan ‘Van grijs naar frisgroen! – Hittestress’ wil vooral oproepen tot meer groen en minder beton in de stad.

Deelnemende scholen hoeven dit zeker niet voor niets te doen. Bij hun registratie maken ze automatisch kans om een leuk prijzenpakket te winnen op maat van de leerlingen. Voor de allerkleinsten is er het geïllustreerde voorleesboek Op een grote paddenstoel. De basisschool kan de strip Beestige Brug van Suske en Wiske winnen. Maar de grote winnaars zijn de leerlingen van het secundair onderwijs. Met een beetje geluk kunnen zij een bezoek aan het Meerdaalwoud in de wacht slepen. Dit grote loofbos in Leuven wordt momenteel omgebouwd tot een gloednieuw ecoduct vol met wandel - , fiets - en ruiterroutes.

Groen bommetje

Meer groen in de stad heeft een positief effect op de stadstemperatuur volgens Frank Deboosere. De VRT – weerman doet voor het 2de jaar op rij zijn intrede als ambassadeur van de actie. ‘Steden zijn echte hitte – eilanden’, aldus Deboosere. Het vele beton houdt de hitte tijdens de zomermaanden in de stad vast, waardoor de temperatuur er beduidend hoger ligt dan op het platteland. Meer bomen in de stad kunnen die temperatuurstijging inperken. Planten verhinderen ook wateroverlast doordat ze het water sneller kunnen opnemen in de grond.

Ook presentatrice Roos Van Acker mag zich dit jaar ambassadeur noemen. Zij roept op om van Dikketruiendag een groen bommetje te maken. Meer groen in de stad zorgt namelijk voor meer biodiversiteit. ‘Dan kan het weer een gezellige beestenboel worden!’ besluit Van Acker.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) staat alvast helemaal achter het initiatief. Gisteren gaf ze het startschot voor deze editie in het Proefcentrum voor Sierteelt in het Oost – Vlaamse Destelbergen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio