© Stampmedia Jongerenmedia-Agentschap

“Je inzetten voor het milieu moet evolueren naar een dagelijkse bezigheid op school”

In veel Vlaamse scholen is Dikketruiendag inmiddels een traditie geworden. De actie van het Vlaams Departement Omgeving zorgt ervoor dat jongeren bewuster met energie omspringen. Scholen zetten de verwarming op dinsdag 6 januari enkele graden lager en iedereen trok een dikke trui aan. Dit jaar luidde het motto: Van Grijs naar Frisgroen. Het Onze-Lieve-Vrouwlyceum in Genk scoort heel goed in dat opzicht.

Stampmedia Jongerenmedia-Agentschap

Het Onze-Lieve-Vrouwlyceum heeft een grote speelplaats die overloopt van het groen. Volgens huismeester Koen Mellemans is dat een grote troef. “De talrijke bomen en planten zorgen voor een grote hoeveelheid zuurstof rond het schoolgebouw. De boswachter noemde de speelplaats onlangs nog ‘uniek’. Op dat vlak staan we verder dan veel andere scholen.” Er is ook een grasveld ter beschikking voor de lessen lichamelijke opvoeding en voor tijdens de speeltijden.

De temperatuur staat ook dit jaar twee graden lager in het Lyceum. Toch heeft de school geen initiatief genomen in verband met het motto van dit jaar. “De school heeft de affiches van Dikketruiendag in de gebouwen opgehangen. Helaas hebben we dit jaar niks georganiseerd rond het thema. Door de culturele week en verschillende andere randactiviteiten staat de agenda helemaal volgeboekt”, zegt Mellemans. De leerlingen kregen wel een infosessie over het milieu. De school heeft ook een nieuw comité dat zich bezighoudt met het milieu. Op de speelplaats staan ‘sorteereilanden’, zodat alles netjes in de juiste vuilbak belandt. “De stad Genk loofde tijdens een overleg ons milieubeleid”, aldus de tevreden huismeester.

Klimaatproblemen

De school scoort dus heel goed op het gebied van groen rond de school. Volgens Mellemans moet er nu meer worden ingezet op gebouwbeheer. Het hoofdgebouw van de school dateert immers van 1958. Het was toen het Expo ’58-paviljoen van Canada. In de jaren zestig werd het gebouw van Brussel naar Genk verhuisd. De gevels bestaan bijna alleen maar uit glas, wat het in de zomer erg warm en in de winter erg koud maakt. Daar komt nog eens bij dat de school een uniform heeft. De jongens zijn verplicht een lange, zwarte broek te dragen. Airco plaatsen is geen optie. Financieel is dat onhaalbaar. Het zou er volgens Mellemans ook voor zorgen dat het energieverbruik weer gaat stijgen. “Het vervangen van de ramen zou in de toekomst wel een oplossing kunnen zijn”, zegt Mellemans. “Met beter geïsoleerde ramen kunnen we in de winter de koude en in de zomer de warmte beter buiten houden.”

“Leerlingen bewust maken van de klimaatproblemen is moeilijk. Zorgen dat ze zich voor het milieu inzetten, is nog moeilijker”, benadrukt Mellemans. “Door af en toe iets te organiseren lukt dat niet. Het is belangrijk dat je acties gebruikt als startmoment, om van daaruit je elke dag in te zetten, zowel op school als thuis. Op het Onze-Lieve-Vrouwlyceum proberen we ervoor te zorgen dat afval sorteren en dergelijke evolueert naar een normale dagelijkse bezigheid.”

© 2018 - StampMedia – Cédric Nijst

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio