Bonden hopen woensdag duidelijkheid te krijgen van Eurowings-topman over Brussels Airlines

Print
Bonden hopen woensdag duidelijkheid te krijgen van Eurowings-topman over Brussels Airlines

Foto: BELGA

Ook na het aangekondigde ontslag van twee toplui en de uitspraken van bestuursvoorzitter Etienne Davignon dat er “geen sociaal bloedbad” komt bij Brussels Airlines, blijven de vakbonden met veel vragen zitten. Ze hopen dat er woensdag meer duidelijkheid komt. Dan ontmoeten ze Thorsten Dirks, de CEO van Eurowings, en hun toekomstige CEO, Christina Foerster.

De bonden bereiden dinsdag de vragen voor die ze tijdens de bijzondere ondernemingsraad, woensdag om 8.00 uur, aan Dirks en Foerster willen stellen. “We hebben nog veel vragen. We willen cijfers krijgen, we vragen garanties voor de werkgelegenheid in de toekomst”, aldus Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB.

Eenzelfde toon bij Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC. “We willen concrete cijfers zien en een concrete planning”, zegt hij. Al betwijfelt de vakbondsman dat die er woensdag al zullen komen.

“We blijven waakzaam”, zegt Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK. Mocht het nieuws woensdag slecht vallen, zijn acties zeker niet uitgesloten. Vooral in de ondersteunende diensten worden ingrepen gevreesd.

Na de bijzondere ondernemingsraad zal de Eurowings-topman het personeel van Brussels Airlines toespreken.

Dinsdag lag ook het pilotendossier op tafel. Er zijn al een tijdje stiptheidsacties van piloten. Zij klagen aan dat er in een reeks dossiers - over bijvoorbeeld de vliegtijden en de pensioenen - geen vooruitgang wordt geboekt. Dinsdag kwamen de pensioenen ter sprake, maar het werk gaat voort. Volgende week vrijdag is een verzoeningsvergadering gepland in Brussel.

Na dagen van geruchten, raakte dinsdag bekend dat CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker eind maart het bedrijf verlaten. Bestuursvoorzitter Etienne Davignon probeerde ‘s avonds het personeel gerust te stellen, door te zeggen dat er geen sociaal bloedbad komt. “Brussels Airlines gaat niet verdwijnen in Eurowings”, stelde hij. “Er is een gezamenlijke wil om Brussels Airlines te doen groeien.”