Dylan Groenewegen wint eerste koninklijke sprint in Dubai

Print

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe in de Ronde van Dubai (2.HC) gewonnen. Na 167 kilometer was de Nederlander van LottoNL-Jumbo in Palm Jumeirah nipt de snelste in een massasprint, voor Magnus Cort Nielsen en Elia Viviani. Quick Step Floors werd met een derde plaats niet beloond voor het geleverde werk. Groenewegen is uiteraard de eerste leider, de rittenkoers in de woestijn eindigt zaterdag.

Belg in de aanval

De Belg Nathan Van Hooydonck (BMC) was de eerste aanvaller van de Dubai Tour. Samen met lokale held Mohammed Al Mansoori trok hij ten aanval in de openingskilometers van de vlakke openingsetappe van 167 kilometer, met start aan de Skydive Dubai en aankomst op de Palm Jumeirah. De twee kregen het gezelschap van Andrew Fenn, Daniel Teklehaimanot en Charles Planet.

Sprintersploegen in de achtervolging

Met Marcel Kittel, Mark Cavendish, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Dylan Groenewegen, John Degenkolb, Giacomo Nizzolo, Sonny Colbrelli en Nacer Bouhanni stikt het in Dubai echter van de topsprinters: alleen Peter Sagan, André Greipel en Caleb Ewan zijn er niet.

Van bij de start onderhielden Katusha-Alpecin en Quick Step Floors dan ook het tempo in het peloton en de vijf bleven constant in het vizier van de sprintersploegen. Zonder wind of waaiers werd het zo een gezapige etappe, het was Quick Step Floors dat het meeste werk opknapte in dienst van kopman Viviani. Naarmate de finish naderde werd het tempo toch wat verhoogd, waardoor de onvermijdelijke massasprint er ook kwam.

Aangekondigde sprint

Andrew Fenn werd als laatste vluchter uiteindelijk ingerekend op 9 kilometer van de streep, waarna het zenuwachtige gewriemel als voorbereiding op de eigenlijke sprint kon beginnen. Zelfs op de brede wegen bleek een val onvermijdbaar, zonder noemenswaardige slachtoffers.

De blauwe trein van Quick Step bleef bergen werk verzetten maar het was Dylan Groenewegen die het afmaakte, vlak voor Magnus Cort Nielsen van Astana en Elia Viviani. Europees kampioen Alexander Kristoff werd vierde, Nacer Bouhanni vijfde. Loïc Vliegen werd eerste Belg op de tiende stek, in die top-10 ontbraken de verwachte namen van onder meer Kittel, Degenkolb en Cavendish.

Dylan Groenewegen wint eerste koninklijke sprint in Dubai

Een mooi begin van het seizoen voor de 24-jarige Groenewegen, die vorig seizoen in de Tour de France de sprint won op de Champs-Elysées.

“Fijn om op zo’n manier je seizoen te starten”

“Het is fijn om zo vroeg op het seizoen al te winnen”, reageerde Groenewegen. Vorig jaar moest Groenewegen nog wachten tot eind april, in de eerste rit van de Ronde van Yorkshire om te juichen, nu schoot hij in Dubai wel meteen raak. “Dat is fijn natuurlijk”, zegt hij, “vorig jaar lukte het me hier twee keer net niet (twee keer tweede), nu heb ik in de eerste rit al de zege te pakken. Het is fijn om op zo’n manier je seizoen te starten. Dat zet meteen de toon en je geeft vertrouwen voor wat nog komt.”

Aan zijn sprinttrein werd een en ander veranderd, duidelijk ten goede. “Er zijn een paar nieuwe jongens bij en dat draait wel goed. Mijn ploegmaten hebben echt goed werk gedaan en ik ben hun veel dank verschuldigd. Het was dringen geblazen, maar ik had een goede lead-out.” Met Amund Grondahl Jansen en Timo Roosen als laatste teamgenoten nog bij zich, wurmde Groenewegen zich door het volle peloton naar voren. “Met nog tweehonderd meter te gaan was het volle bak aan, maar won ik wel.”

Maandag nog was hij niet welkom op de persconferentie met alle grote sprintersnamen, meteen gaf hij de organisatie dinsdag lik op stuk. “Het is geweldig om alle topsprinters die hier zijn te verslaan. Dat voelde erg goed. Het is niet aan mij om te zeggen dat ik in dat rijtje topsprinters pas, maar ik win hier wel vandaag en won de slotrit in de Tour, dan ben je geen slechte sprinter.”

Woensdag krijgt Groenewegen opnieuw een kans op ritwinst: de tweede rit is 190 kilometer lang en opnieuw op maat geschreven van de sprinters.

Loïc Vliegen tevreden met tiende plaats

Loïc Vliegen (BMC) werd dinsdag eerste landgenoot in de Ronde van Dubai op een tiende plaats. De Waal moest eigenlijk Jempy Drucker naar voren piloteren in de sprint, maar door de chaos lukte dat niet goede en eindigde hij zelfs voor zijn ploegmaat nadat die werd opgehouden door Adam Blythe in de sprint.

“Nathan schoof mee in de vroege vlucht”, aldus Vliegen na afloop, “dat was een goede zaak voor ons. We hoefden de wedstrijd niet te controleren. In de sprint wilde ik Jempy helpen, maar het ging er nogal chaotisch aan toe en in de laatste 300 meter raakte ik een beetje geblokkeerd en kon ik niet verder sprinten. Dit was mijn eerste koers van het jaar en het gevoel was wel goed. Ik had echt power in de benen om te versnellen en dat is altijd wel een leuke bevestiging na het harde werk in de winter.”

Laurens De Vreese raakte betrokken in de valpartij op zo’n 8 km van de finish in Palm Jumeirah. Samen met nog enkele andere Astana-ploegmaten en Bahrein-Merida-renners raakte hij tegen hoge snelheid het asfalt. “Zonder al te veel erg”, klonk het na de finish, “meer dan wat schaafwonden aan mijn knie zijn het niet. Het was even schrikken, maar ik kan woensdag gewoon starten.”

Magnus Cort Nielsen blij met de tweede plek

Materiaalpech voor Kittel

Marcel Kittel kon zijn kansen niet naar behoren verdedigen door materiaalpech, vertelde hij achteraf:

Uitslag:

1. Dylan Groenewegen

2. Magnus Cort Nielsen

3. Elia Viviani

4. Alexander Kristoff

5. Nacer Bouhanni

6. Jacob Hennessy

7. Eric Young

8. Sonny Colbrelli

9. Andrea Peron

10. Loïc Vliegen