Red Lions boven: Belg verkozen tot beste hockeyer ter wereld, ook doelman nationale hockeyploeg valt in de prijzen

Print
Red Lions boven: Belg verkozen tot beste hockeyer ter wereld, ook doelman nationale hockeyploeg valt in de prijzen

Arthur Van Doren. Foto: BELGA

En de Cristiano Ronaldo van het hockey is… de Belg Arthur Van Doren. Op een gala in Berlijn is Van Doren gisteravond uitgeroepen tot de Beste Hockeyspeler van het Jaar 2017. Van Doren volgt de Belg John-John Dohmen op. De 23-jarige verdediger viel gisteren twee keer in de prijzen, want hij kaapte ook de onderscheiding van ­Beste Jeugdspeler weg.

Van Doren kreeg de voorkeur op de Duitser Mats Grambusch en de Argentijn Gonzalo Peillat. Van Doren won afgelopen zomer met de Red Lions zilver op het EK in Nederland. Hij werd na het toernooi uitgeroepen tot beste speler. Eind november kreeg Van Doren voor de derde keer de Gouden Stick als beste hockeyer in België.

“Er waren zoveel getalenteerde spelers genomineerd. Dat ik daar tussen stond, was al een hele eer”, toonde Arthur Van Doren zich bescheiden nadat hij maandag op de Hockey Star Awards in Berlijn tot ‘s wereld beste hockeyer verkozen werd. “Ik ben hier heel trots op.”

“Ik win hier twee individuele prijzen (Van Doren was ook beste belofte), maar heb het allemaal aan de nationale ploeg te danken. Het is omdat we met de Red Lions zo’n hoog niveau halen, dat ik mijn kwaliteiten in de verf kan zetten. Afgelopen zomer speelden we misschien wel ons beste hockey en we blijven vooruitgang maken. Deze prijzen tonen nog eens aan dat we op de goede weg zijn. Hopelijk zal dit nog een extra boost aan het Belgische hockey geven.”

Red Lions boven: Belg verkozen tot beste hockeyer ter wereld, ook doelman nationale hockeyploeg valt in de prijzen
Vincent Vanasch. Foto: BELGAONTHESPOT

Vanasch

En de triomf voor de Red Lions werd helemaal compleet, want Vincent Vanasch, sluitstuk van de nationale ploeg, mag zich de Beste Doelman ter wereld noemen. Hij werd boven de Ier David Harte en de Argentijn Juan Vivaldi gekozen. De 30-jarige Vanasch was ook vorig jaar genomineerd, maar moest de trofee toen aan Harte laten.

Van Doren viel twee keer in de prijzen op het gala van de Internationale hockeyfederatie. Net als vorig jaar werd de Antwerpenaar ook tot Belofte van het Jaar verkozen. In die categorie had hij deze keer de concurrentie van Victor Wegnez en van de Duitser Timm Herzbruch. Het is de eerste keer dat de Belofte van het Jaar ook de trofee voor beste Speler van het Jaar wegkaapt.

De Nieuw-Zeelander Shane McLeod, bondscoach van de Red Lions, werd tot beste trainer van een mannenteam verkozen. Die prijs moest hij wel delen met de Argentijn Max Caldas, coach van het Nederlandse mannenteam.

Aisling D’Hooghe behoorde bij de drie genomineerden om Doelvrouw van het Jaar te worden, maar redde het niet.