Twee topmannen moeten vertrekken bij Brussels Airlines

Print
Twee topmannen moeten vertrekken bij Brussels Airlines

Bernard Gustin. Foto: ISOPIX

Bernard Gustin en Jan De Raeymaeker mogen inpakken als topmannen van Brussels Airlines. Dat heeft Lufthansa maandag beslist. Christina Foerster, de huidige commercieel directeur van Brussels Airlines, volgt op 1 april Bernard Gustin op als CEO van de luchtvaartmaatschappij.

De kogel is door de kerk. Bernard Gustin en Jan De Raeymaeker moeten vertrekken als respectievelijk ceo en cfo van Brussels Airlines. Dat is vandaag meegedeeld aan de raad van bestuur van SN Airholding, de holding boven Brussels Airlines waarvan Lufthansa alle aandelen bezit. Momenteel vindt er een ondernemingsraad plaats waarop de vakbonden ingelicht worden.

Door de beslissing blijft er nog maar één lid van de oorspronkelijke driekoppige directie over: de Duitse Christina Förster, die verantwoordelijk is voor het commercieel beleid. Zij zal Gustin opvolgen vanaf 1 april.

Foerster werkt sinds 2002 voor Lufthansa. Ze staat sinds 1 oktober 2016 aan het hoofd van de commerciële departementen van Brussels Airlines. Wie de directie versterkt, is nog onduidelijk.

Het ontslag van de twee topmannen komt niet uit de lucht gevallen. Vorige week was al duidelijk dat de Duitsers ‘verandering van management’ en ‘beëindiging van overeenkomst’ op de agenda hadden gezet.

Spanningen

Er zijn al langer spanningen tussen Brussels Airlines en Lufthansa. Sinds eind 2016 bezit Lufthansa alle aandelen van Brussels Airlines. De Belgische luchtvaartmaatschappij werd onder Eurowings, de lagekostendochter van Lufthansa, ondergebracht. Maar het Belgische management heeft zich altijd verzet tegen een volledige integratie, omdat Brussels Airlines een hybride model heeft van lage kosten en een langeafstandsvluchten.

Woensdag nieuwe ondernemingsraad

Over de toekomstige strategie werd nog niets gezegd, maar woensdagochtend komt Thorsten Dirks, de CEO van Eurowings, de toekomstplannen voorstellen. “We blijven ongerust”, aldus Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB na afloop van de ondernemingsraad.

“Bernard Gustin heeft zijn plannen voor Brussels Airlines niet uit de doeken kunnen doen op de raad van bestuur. Je voelt zo dat er veranderingen op stapel staan”, aldus Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC. “Ik blijf ongerust tot ik garanties heb voor het personeel”, voegde Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK toe.

Woensdag om 8.00 uur is er opnieuw een bijzondere ondernemingsraad, met de Eurowings-topman. Nadien zou hij het personeel toespreken.