Makers van Pokemon Go gaan stapje verder

Print

Video: Escher Reality

Het is inmiddels twee zomers geleden dat we met z’n allen als een gek Pokemons probeerden te vangen. Door die game maakten miljoenen mensen voor het eerst kennis met Augmented Reality (AR). Op het schermpje van je smartphone waren de digitale Pokemons netjes verweven in de ‘gewone wereld’. Nu lijkt het erop dat we binnenkort Augmented Reality games in multiplayer kunnen spelen.

Niantic, het bedrijf achter het spel Pokemon Go, liet deze week weten dat ze Escher Reality overnemen, een start-up die zich gespecialiseerd heeft in Augmented Reality. Bijzonder is dat zij technologie hebben ontwikkeld waardoor meerdere gamers tegelijker tijd dezelfde virtuele items zien. Anders gezegd: je kan met verschillende smartphones tegelijk hetzelfde spelletje spelen met objecten die er in het echt niet zijn, maar die je wel ziet op je scherm. In het filmpje hierboven zie je bijvoorbeeld twee gamers spelen met een bal, die er in het echt niet is, maar die wel gebruikmaakt van de ruimte waar ze in staan. Zo kaatst de virtuele bal bijvoorbeeld tegen de vloer terug omhoog.

Met Escher Reality technologie kan je ook heuse AR werelden creëren, opslaan en aanpassen. In principe zet dat de deur open voor creatievelingen om in een stad virtuele gebouwen of kunstwerken te maken, die anderen dan kunnen zien of eventueel zelfs bewerken. Daarop is het nog even wachten, maar in afwachting komt Niantic binnenkort met “Wizards Unite”, een AR game rond Harry Potter. Of hier ook al de veelbelovende multiplayer elementen in zullen verwerkt zitten, is nog onduidelijk.