© BELGA

Oersterke Iserbyt rijdt de tegenstand kapot en is voor de tweede keer wereldkampioen

Eli Iserbyt is voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden bij de beloften. De West-Vlaming domineerde van start tot finish en duldde niemand in zijn buurt. Met deze wereldtitel geeft Iserbyt het flauwe seizoen van Marlux - Bingoal dan toch kleur.

Guy Van Den Langenbergh in Valkenburg

De Fransman Benoist schoot het best uit de startblokken maar ook titelverdediger Joris Nieuwenhuis en Eli Iserbyt hadden hun start niet gemist, in tegenstelling tot de Britse topfavoriet Tom Pidcock en Belgisch kampioen én kampioenschapsrenner Thijs Aerts. Vooraan nam Nieuwenhuis resoluut de koers in handen. Iserbyt zag het gevaar en toog meteen in de achtervolging. Pidcock passeerde na de eerste ronde op twintig seconden met Aerts in zijn wiel.

Meer WK:

Vooraan maakte Nieuwenhuis een schuiver waardoor Iserbyt kon komen aansluiten. Nieuwenhuis moest de pitsstraat in waardoor Iserbyt een gaatje kon slaan. Wat een contrast met vorig jaar waar Iserbyt, overmand door stress, niet in het wedstrijdverhaal voorkwam. Opnieuw een moeilijke fietswissel voor Nieuwenhuis, als gevolg van schoenproblemen, zorgde ervoor dat Iserbyt aan het einde van de tweede ronde al een kloof van twintig seconden op eerste achtervolger Nieuwenhuis had.

© BELGA

Een ontketende Iserbyt, in 2016 al wereldkampioen bij de beloften in Zolder, ging in de derde ronde weliswaar spectaculair onderuit maar het scenario wijzigde niet. Iserbyt bleef domineren, Nieuwenhuis bleef proberen en Pidcock zakte helemaal weg in de blubber. In de strijd om het brons nam de Fransman Gras het voortouw maar ook Thijs Aerts was niet ver uit de buurt.

Op het einde van de derde ronde zag het er heel goed uit voor Iserbyt. Zijn voorsprong op Nieuwenhuis bedroeg 24 seconden, Gras volgde een handvol seconden verder, de rest leek uitgeteld in de strijd om de medailles.

© BELGA

Iserbyt ging de slotronde in met bijna een halve minuut voorsprong op het Nieuwenhuis - Gras. De West-Vlaming maakte geen enkele fout meer en reed onbedreigd naar zijn tweede wereldtitel, de Nederlander Nieuwenhuis werd verdienstelijk tweede voor de Fransman Gras. Thijs Aerts werd vijfde en tweede landgenoot.

Uitslag:

1. Eli Iserbyt

2. Joris Nieuwenhuis (Ned)

3. Yannick Gras (Fra)

4. Adam Toupalik (Tsj)

5. Thijs Aerts

Meer over WK veldrijden

Aangeboden door onze partners