IOC zet deur op kier voor controversiële deelname aan Winterspelen

Print
IOC zet deur op kier voor controversiële deelname aan Winterspelen

Tatyana Ivanova en Albert Demchenko pakten medailles op de Winterspelen van Sochi, maar werden nadien gediskwalificeerd. Foto: AFP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zet voor dertien Russische atleten en twee trainers de deur op een kier om alsnog deel te mogen nemen aan de komende Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De vijftien maken deel uit van de 28 Russische wintersporters die eerder deze week door het Internationaal Sporttribunaal (TAS) werden vrijgesproken. Een onafhankelijk panel moet de knoop nu doorhakken over een mogelijke deelname, zo meldt het IOC zaterdag.

Het TAS deed donderdag uitspraak in de zaak van 39 Russische sporters die in beroep waren gegaan tegen hun levenslange schorsing door het IOC vanwege hun betrokkenheid bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. Het TAS vond dat er bij 28 sporters onvoldoende bewijs was en hief hun schorsingen op.

Het IOC verklaarde toen dat het einde van hun schorsing niet betekende dat de Russen automatisch een uitnodiging zouden ontvangen voor de Spelen. Een onafhankelijk panel, onder leiding van Valérie Fourneyron, de voormalige Franse minister van Sport, zal de knoop doorhakken. Het gaat om dertien atleten en twee trainers. De overige dertien vrijgesproken Russen zijn inmiddels niet meer actief in de sport.

Fourneyron stond ook aan het hoofd van de commissie die uiteindelijk besloot dat 169 Russische sporters onder neutrale vlag welkom zijn in Zuid-Korea. De Winterspelen gaan op 9 februari van start en lopen tot 25 februari.