Rotary Genk-Noord bouwt regenwaterputten in Rwanda

Print

Boxbergheide

Genk - Het noorden van Rwanda heeft een schitterend klimaat. Vlak bij de evenaar en meer dan 2.000 meter hoog. Altijd lente dus én voldoende neerslag. Toch leeft meer dan 80% van de bevolking er onder de armoedegrens. Eén van de redenen: Rwanda is het land van de duizend heuvels en het water sleurt de vruchtbare grond van de heuvels mee naar de vallei. Het CPPA (Centre de Perfectionement en de Promotion Agricole) probeert daar wat aan te doen en Rotary Genk-Noord helpt deze organisatie.

In 1972 trok de Genkse broeder Cyriel Wieme naar Kisaro in Rwanda, met één hoofddoel: de mensen ter plaats helpen om in hun levensonderhoud te voorzien. Op een terrein van 52 ha bouwde hij een opleidingscentrum uit voor jonge boeren met wie hij het volledige terrein radicaal terrasseerde. Met hak en schop werden op de heuvel terrassen aangelegd met een kleine tegenhelling, zodat het regenwater er bleef staan en in de ondergrond drong. Twee tot drie oogsten per jaar werden mogelijk. Jonge boeren, opgeleid in het centrum, pasten de techniek toe op hun eigen boerderijtje en momenteel zie je terrassen op de heuvels zo ver het oog reikt. In de loop van 45 jaar werden naast sorghum ook tarwe en maïs gewonnen, naast de oorspronkelijke zoete bananen ook bonen en aardappelen, en na de magere koeien werden varkens gekweekt en gemest, momenteel zelfs met een volledige installatie voor kunstmatige inseminatie om de kwaliteit hoog te houden. Sinds het overlijden van broeder Cyriel in 2015 wordt het centrum geleid door een plaatselijk managementteam, o.l.v. directeur Evariste Safari en een Vlaamse adviseur, Gerard Moerman.

Uiteraard zijn er ook drogere periodes en dan is er een watervoorraad nodig voor de dieren. Daarvoor worden sinds 2011 (koele) ondergrondse regenwaterputten gemetseld, verbonden met de dakgoten van de boerderijtjes en voorzien van een eenvoudige robuuste handpomp die niet veel onderhoud vergt.

Rotary Genk-Noord subsidieerde in 2011 de allereerste regenwaterputten in Kisaro. Op basis van een plaatsbezoek werd een plan opgesteld en in 2012 werden de eerste twaalf regenwaterputten van 10 m³ (10.000 liter) in gebruik genomen.

Het werd een zeer succesvol initiatief dat navolging kreeg. Intussen zijn er in Kisaro niet minder dan 53 dergelijke regenwaterputten in gebruik. De daken van de boerderijtjes krijgen nu ook een ondoordringbare laag om zo weinig mogelijk water verloren te laten gaan en soms worden er grotere cisternes gebouwd om in één beweging twee of drie boerderijtjes te bedienen.

Rotary Genk-Noord besliste om andermaal enkele regenwaterputten te subsidiëren en vroeg daarvoor steun aan Rotary International. De club deed de nodige bestellingen voor pompen, dakgoten en toebehoren die in de loop van december - samen met andere goederen bestemd voor het project - per container verscheept werden naar Rwanda.

De graaf- en metselwerken, de installatie en de afwerking gebeuren door de mensen ter plaatse. Als alles wat meezit zullen in het voorjaar weer drie boerderijtjes kunnen gebruik maken van een regenwaterput om hun vee door de drogere periodes te loodsen. En meteen stijgt de zelfredzaamheid van enkele gezinnen in een van de armste landen ter wereld.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio