Food

Documentaire werpt een heel nieuw licht op veganisme: "Zelfs de gladiatioren aten plantaardig"

Documentaire werpt een heel nieuw licht op veganisme: "Zelfs de gladiatioren aten plantaardig"

Foto: *

Denk je bij veganisten nog altijd aan sokken van geitenwol, dan heb je 'The Game Changers' nog niet gezien. Daarin laat documentairemaker en ex-MMA-vechter James Wilks atleten aan het woord die bewust voor een plantaardig dieet kiezen en toch records breken. Enkel en alleen om aan te tonen dat je geen vlees nodig hebt om sterk te zijn. Zelfs Arnold Schwarzenegger komt aan het woord.

Wat hebben wielrenner Dotsie Bausch, surfkampioene Tia Blanco, professionele sprinter Morgan Mitchell en gewichtheffer Kendrick Farris allemaal met elkaar gemeen, behalve dat ze keien zijn in de sporttak die ze beoefenen? Wel, allen zijn ze een overtuigd veganist en kiezen ze rechtuit voor een plantaardig dieet. Na onder meer documentaires als 'What The Health' en 'Cowspiracy' is 'The Game Changers'  een nieuwe film die wil aantonen dat vlees eten niet per se de beste keuze is. Niet voor je lichaam, noch voor het milieu.

Wilks werkte zes jaar aan de prent die op 19 januari in Sundance in première ging. Uiteindelijk kon hij regisseur Louie Psihoyos strikken, die ook al het Oscarwinnende 'The Cove' had gemaakt, en James 'Titanic' Cameron als producer. Het was één specifiek voorval dat hem ertoe aanzette om de film te maken. "Toen ik ergens las dat Romeinse gladiatoren bijna enkel planten aten, dacht ik dat het onzin was", zegt Wilks in een interview met Vogue.

Geprikkeld

Maar zijn nieuwsgierigheid was wel geprikkeld. "Na duizenden uren van onderzoek kwam ik tot de conclusie dat alles wat ik over voeding wist - van vlees en eieren eten tot het idee dat melk goed is voor je botten - helemaal niet waar was. Ik was werkelijk in shock." Die boosheid zette hij uiteindelijk om in 'The Game Changers'.

Misverstanden

Daarin zoomt Wilks ook in op enkele misverstanden die gepaard gaan met een plantaardig dieet. Zo stelt hij dat veganisme niet meteen synoniem staat voor gewicht verliezen en dat je er zelfs heel gespierd van kunt worden. Bovendien eten "echte mannen" volgens hem niet per se vlees, woorden die kracht worden bijgezet door alfamannetje Arnold Schwarzenegger. Hij wijst ook op de positieve gevolgen voor de aarde en je ecologische voetafdruk.  

De documentaire trekt nu nog richting het Filmfestival van Berlijn. Wanneer die bij ons te zien zal zijn, blijft voorlopig onduidelijk. Wil je op de hoogte blijven? Hou dan de website in de gaten. 

Niet te missen