Fit & Gezond

Bewezen: gespierd is mooier dan enkel mager

Print
Bewezen: gespierd is mooier dan enkel mager

Allemaal aan de buikspieroefeningen, want waar vrouwen vroeger liefst zo mager mogelijk wilden zijn, willen ze nu liever een fit en gespierd lichaam. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek bij 78 jonge vrouwen.

Onderzoekster Frances Bozsik liet de deelneemsters, allemaal bachelorstudentes, foto’s bekijken van missen die de schoonheidswedstrijd Miss USA gewonnen hadden tussen 1999 en 2013. Ze gaven met scores aan hoe mager, hoe gespierd en hoe aantrekkelijk ze de missen op de foto’s vonden. Uit de scores bleek dat de missen in die vijftien jaar steeds gespierder werden, en dat magere lichamen zonder spieren (denk: Kate Moss in de jaren negentig) minder mooi gevonden werden. Dat laatste werd bevestigd door een tweede experiment, waarbij studentes moesten kiezen tussen foto’s van slanke vrouwen met en zonder zichtbare spieren. Ook hier haalden de spieren het.

Bozsik, die haar resultaten publiceerde in het tijdschrift ‘Sex Roles’, merkt een duidelijke verandering in het schoonheidsideaal dat opschuift van slank naar gespierd. Al zijn die gespierde vrouwen meestal ook slank en willen ze met hun spieren vooral tonen hoe fit ze zijn. De onderzoekster waarschuwt dan ook voor de gevaren van zogenaamde ‘fitspiration’-foto’s die, net als de foto’s van magere vrouwen, eetstoornissen in de hand kunnen werken. “Vrouwen selecteren en verzamelen deze beelden, waardoor ze een enge focus krijgen en minder tevreden zijn met hun eigen lichaam, wat gelinkt kan worden aan gedrag dat lijkt op eetstoornissen”, zegt Bozsik.

Niet te missen