VIDEO. Elise Mertens vertelt over haar Australisch avontuur: “Ik droomde als klein meisje al van de top”

Print

Na enkele weken in Australië te hebben vertoefd, is Elise Mertens sinds zaterdag terug thuis in Hamont-Achel. Vandaag blikte ze in de Kim Clijsters Academy in Bree nog eens terug op haar fantastische Australian Open, die haar voor het eerst een plaats in de top-20 van de wereldranking heeft opgeleverd. Ze deed dat in het gezelschap van Kim Clijsters en haar coach Robbe Ceyssens.

Mertens vertelde dat ze heel wat steun heeft gehad aan de vele berichten die ze ontving van het thuisfront. “De activiteiten die de gemeente organiseerde, de mensen die wakker blijven,... Ik denk dat zij nu ook een jetlag hebben.”

VIDEO. Elise Mertens vertelt over haar Australisch avontuur: “Ik droomde als klein meisje al van de top”
Elise Mertens en haar vriend/coach Robbe Ceyssens Foto: BELGA

“Het mooiste moment op de courts was de kwartfinale tegen Svitolina. Daar speelde ik mijn beste partij. De Australian Open was in zijn geheel een fantastische ervaring. Ik startte zonder een duidelijk doel, voor de eerste keer op de hoofdtabel in Melbourne. Ik had het toernooi in Hobart binnengehaald en was daar al blij mee. De halve finale halen is ongezien. Ik sta nu ook in de top-20 in de wereld. Speelsters zullen me anders gaan benaderen in wedstrijden. Ik merkte nu al dat veel concurrentes me kwamen feliciteren. Ze zullen agressiever tennis tegen me spelen. Maar daar zal ik mee moeten omgaan.”

Fed Cup

“Ik wil voor de toekomst geen ambities uitspreken”, vervolgde de Hamontse. “Natuurlijk hoop ik in de toekomst op nog meer. Ik geloof dat ik nog meer in me heb. Maar dat is niet makkelijk, alles moet in zijn plooi vallen. Nu valt alles even mee, maar het kan ook een moment iets minder lopen. Op Roland Garros moet ik een derde ronde verdedigen, niet simpel.”

Mertens, die zoals gewoonlijk vlot overschakelde naar het Frans, kijkt nu vooral uit naar de Fed Cup (10-11 februari in en tegen Frankrijk, nvdr.). Ze is van mening dat het Belgische vrouwenteam het succes van dat van de mannen (twee Davis Cup-finales op drie jaar tijd, nvdr.) kan evenaren. “Ons team kan hetzelfde bereiken. We hebben goede enkel- én dubbelspeelsters een heel goede band.”

“Het is een drukke periode geweest, met veel media-aandacht”, besloot Mertens. “Ik kijk er nu naar uit om eens een week thuis te zijn. Ik wou de persconferentie ook absoluut hier doen, in Bree waar ik altijd ben thuisgeweest. De Kim Clijsters Academy heeft me altijd goed opgevangen. Ik ben iets later aan de top gekomen, een laatbloeier, maar zelf ben ik altijd blijven geloven in mezelf. Ik geniet nog altijd van het spelletje, wil steeds beter doen. Hopelijk brengt dat in de toekomst nog meer mooie resultaten.”

Ook haar vriend Robbe geniet duidelijk mee. “Zowel als vriend en als coach. We hebben er geen moeite mee om de knop om te draaien wanneer we op de baan staan.”

VIDEO. Elise Mertens vertelt over haar Australisch avontuur: “Ik droomde als klein meisje al van de top”
Foto: BELGA

Reekshoofd

Mertens’ jeugdidool Kim Clijsters, die enkel een deel van de wedstrijd tegen Alizé Cornet gemist heeft, mocht ook haar zegje doen. Ze was vol lof over het nieuwe tennistalent uit Limburg, maar gaf ook wat goede raad. “Elise zal nu vaker reekshoofd zijn en er dus van bij het begin van een toernooi meteen moeten staan. Daar zal ze moeten mee leren omgaan. Maar ze moet gewoon haar ding blijven doen.”

Op de vraag of Mertens beter is dan zij was, bleef het voormalige nummer 1 van de wereld diplomatisch: “Dat kan je niet vergelijken, elke speelster is anders”.

Herbeleef de persconferentie hier:

LEES OOK: Fans verwelkomen Elise Mertens op Zaventem: “Die finales komen nog wel”