Twee verpleegsters ontslagen nadat ze “ongewenste patiënt” dumpen uit ziekenhuis

Print

Twee verpleegsters ontslagen nadat ze ‘ongewenste patiënt’ dumpen uit ziekenhuis Video: YouTube

In de Russische stad Sotsji zijn twee verpleegsters ontslagen nadat ze een man op onwettige wijze hebben behandeld. In plaats van de “ongewenste patiënt” de nodige zorgen toe te dienen, besloten ze hem zowaar uit het gebouw te dumpen. Het hoofd van de lokale gezondheidsdienst liet al weten dat ze hun daden streng veroordelen.

Het incident gebeurde afgelopen donderdag. Bewakingsbeelden die eerder deze week opdoken, laten zien hoe de twee verpleegsters de gewonde man naar buiten brachten met een rolstoel en uiteindelijk helemaal alleen achterlieten. Volgens de dames vertelde de patiënt dat hij het ziekenhuis wilde verlaten omdat een vriend hem zou komen ophalen. Vreemd genoeg was er van die vriend geen spoor.

Pas toen enkele buurtbewoners de bloedende man zagen liggen en de hulpdiensten verwittigden, kreeg hij eindelijk de hulp die hij al van bij het begin nodig had. Een ambulance kwam meteen ter plaatse die hem meteen weer overbracht naar het ziekenhuis waar hij al eerder werd opgenomen.

“Weigering verzorging enkel schriftelijk mogelijk”

“We veroordelen de acties van de verpleegsters zeer streng”, klinkt het bij Marina Vartazaryan, het hoofd van de lokale gezondheidsdienst. “Natuurlijk heeft iedere patiënt het recht om medische verzorging te weigeren, maar dat kan enkel via een schriftelijk verzoek. De verpleegsters zijn daarom ontslagen.”

Uit onderzoek blijkt dat de verpleegsters opzettelijk van de patiënt af wilden geraken omdat hij te lastig was in de omgang. Een ooggetuige kwam met een soortgelijk verhaal op de proppen. Zo zou hij door de verpleegsters zijn uitgedaagd om de man mee te nemen naar huis. “Breng hem maar naar huis, als je wilt. Wij hebben hem niet nodig”, vertelde een van hen aan de man.

Momenteel is het onderzoek rond beide verpleegsters nog aan de gang. Ook het diensthoofd van de afdeling waarbij de dames werkten, wordt door de speurders in het oog gehouden.