Fit & Gezond

Last van zware maandstonden? Hulp lijkt onderweg

Print
Last van zware maandstonden? Hulp lijkt onderweg

Foto: Shutterstock

Goed nieuws voor vrouwen die tijdens hun menstruatie last hebben van heel wat bloedverlies, want het wetenschappelijk onderzoek ernaar heeft zopas een doorbraak gekend. Wens je een keer per maand dat je liever geen vrouw was? Dan lijkt hulp onderweg.

Vrouwen die geconfronteerd worden met een zware menstruatie kunnen ongetwijfeld getuigen dat het geen pretje is. Maar misschien is dat binnenkort wel verleden tijd. Wetenschappers van de University of Edinburgh hebben namelijk in samenwerking met non-profitorganisatie Wellbeing of Women onderzocht wat er exact gebeurt in de baarmoeder tijdens de maandstonden en zijn ook met een opvallend resultaat naar buiten gekomen. 

Zo bestaat er een link tussen het afscheiden van het endometrium of baarmoederslijmvlies en een dalend zuurstofniveau. Als het slijmvlies wordt afgescheiden, verliest een vrouw bloed. Om dat bloeden te stelpen, moet het endometrium zich herstellen. De studie, die werd gepubliceerd in Nature Communications, kon aantonen dat wanneer de hypoxie of zuurstoftekort zich voordeed, het lichaam het eiwit HIF-1 aanmaakt. En het is net dat eiwit dat ervoor zorgt dat het herstel van het baarmoederslijmvlies wordt bevorderd.

"Opwindend nieuws"

De wetenschappers kwamen tot de eenvoudige vaststelling dat vrouwen die een zware menstruatie kennen minder HIF-1 aanmaken dan anderen. Een medicijn ontwikkelen dat net aan dat eiwit een boost geeft, kan zo heel wat ongemak de wereld uithelpen. En er is meer. "Het is opwindend nieuws, want testen met muizen hebben al uitgewezen dat de resultaten positief zijn en bovendien gaat het om een niet-hormonaal hulpmiddel", zegt gynaecoloog en hoofdonderzoeker Dr. Jackie Maybin. "Deze resultaten geven hoop aan die vrouwen die te lang in stilte hebben geleden."

 

 

Niet te missen