Ogier overleeft bewogen derde wedstrijddag in Monte Carlo, Neuville klimt naar zevende stek

Print
Ogier overleeft bewogen derde wedstrijddag in Monte Carlo, Neuville klimt naar zevende stek

Foto: Photo News

Na afloop van de derde wedstrijddag in de Rally van Monte Carlo staat Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) nog steeds aan de leiding. De Fransman heeft zijn voorsprong op eerste achtervolger Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) vergroot tot 33 seconden. Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) is opgeschoven naar de 3e plaats.

In tegenstelling tot de voorbije dagen stond er zaterdag wel sneeuw op het menu in Monte Carlo. De eerste rit van de dag, die van Agnières-en-Dévoluy, zorgde voor heel wat schuivers en grote tijdverschillen. Grootste slachtoffer was Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC). Hij gleed tegen lage snelheid van de weg en moest opgeven. De omstandigheden waren dan ook verschrikkelijk. “Dit is één van de meest moeilijke klassementsritten uit mijn carrière”, liet vijfvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier weten aan de finish. En toch deed de Fransman een goede zaak, want in één klap had hij een voorsprong van 1:18 op eerste achtervolger Ott Tänak (Toyota Yaris WRC).

Tänak knokte zich met 2 scratches en één keer een 2e tijd terug in de wedstrijd en verkleinde zo de kloof tot 33.5. Dat is nog altijd meer dan het dubbele van de 14.9 achterstand die de Est vrijdagavond had. Door de opgave van Sordo schoof Latvala (Toyota Yaris WRC) door naar de 3e plaats met in zijn spoor de 3e Toyota van het team, die van Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC). De Fin reed deze namiddag lek, verloor meer dan 3 minuten en alle kansen op het podium.

Ogier overleeft bewogen derde wedstrijddag in Monte Carlo, Neuville klimt naar zevende stek
Thierry Neuville in actie. Foto: Photo News

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) schaatste in de openingsrit van de dag héél voorzichtig naar de finish. De Oostkantonner moest na Breen de baan op en kreeg meer sneeuw te verwerken dan zijn naaste concurrenten. Zaterdagnamiddag koos hij resoluut voor de aanval. In de 11e rit maakte hij tot 2 keer toe een slipper, zonder al teveel tijdverlies. In de 2 daaropvolgende ritten reed hij telkens de snelste tijd waardoor Neuville nu is opgeschoven naar de 7e plaats. Zijn achterstand op de 6e plaats van Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) bedraagt wel al 33.4. “Het wordt moeilijk om nog een positie te winnen, maar we moeten er een goed ritme op na proberen te houden. We moeten snel en slim rijden”, aldus Neuville.

“Zondag nog wat plaatsen proberen winnen”

“Deze ochtend was het zeer moeilijk”, ging Neuville verder. “Het sneeuwde en onze startpositie was bij dat weer niet in ons voordeel. Na Craig Breen moesten wij als tweede de baan op. Hoe meer wagens er passeerden, hoe beter de omstandigheden werden. Deze voormiddag schoven we een plaats op, al was dat ten nadele van onze teamgenoot Dani Sordo. Bij de tweede doortocht op Agnières-en-Dévoluy - Corps gleden we heel even van de baan. Niet veel later was er heel veel aquaplanning in een remzone. We gleden rechtdoor een veld op. Afgaande op de vele sporen waren wij niet de enige die daar in de fout waren gegaan. Ik kende de situatie, bleef kalm en reed iets verder opnieuw de weg op. We sloten de dag af met twee ritzeges en schuiven op naar de 7e plaats. Zondag wil ik een goed ritme aanhouden en probeer ik er alles aan te doen om nog één, misschien twee plaatsen te winnen.”

Opgave Tsjoen

Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (Ford Fiesta R5) moesten deze ochtend opgeven nadat ze van de baan gingen en daarbij de radiator beschadigden. Het duo reed de 10e tijd maar moest opgeven met een kapotte motor. Guillaume de Mevius (Peugeot 208 T16) is wel nog in koers. Hij staat voorlopig 13e in het algemeen klassement en 2e in de WRC2. Een knappe prestatie van de Belg die zijn debuut maakt in het WK rally.

Op zondag worden er nog 4 klassementsritten gereden, goed voor 64 km klassementsritten, waaronder twee keer de Col de Turini, vaak een scherprechter in het verleden. De Rally van Monte Carlo eindigt zondagnamiddag.