Fit & Gezond

Foto toont wat 28 jaar in de zon met je gezicht doet

Print
Foto toont wat 28 jaar in de zon met je gezicht doet

Foto: *

Wie vaak geen zin heeft om zonnecrème te smeren, zal misschien toch twee keer nadenken na het zien van een foto van een 69-jarige vrachtwagenchauffeur. Door zijn job bevond de ene helft van zijn gezicht zich 28 jaar lang in de zon en de andere helft niet - het verschil doet naar adem happen.

Huidspecialisten en dokters hameren er steevast op: de UV-stralen van de zon hebben nefaste gevolgen voor de huid. De gevolgen op lange termijn kunnen wel groot zijn. Om dat aan te tonen, publiceerden wetenschappers in het vakblad The New England Journal of Medicine een portret van een 69-jarige man.

De man in kwestie reed 28 jaar lang met een vrachtwagen rond. Daardoor werd de ene helft van zijn gezicht blootgesteld aan licht, terwijl de andere zich steeds in de schaduw van zijn cabine bevond. Hij lijdt daardoor aan de ene kant aan dermatoheliosis, een aandoening van de huid als gevolg van de blootstelling aan UV-stralen, terwijl de andere kant er normaal uitziet.

Het chronisch blootgesteld worden aan de stralen maakt dat de huid minder elastisch wordt en er diepe rimpels ontstaan die je er ouder doen uitzien. Wil je graag die mooie huid behouden? Dan is smeren de boodschap.

Niet te missen