Toast Literair bij Davidsfonds

Print
Houthalen-Helchteren - Op zondag 21 januari heeft in het kader van Toast Literair de heer Hans De Weirdt een boeiende lezing gegeven over de dichtbundel 'De Bezette Stad' van Paul Van Ostaijen. De leden hebben eerst genoten van een heerlijk ontbijt, om dan te kunnen genieten van dit onbekende werk van deze grote dichter.

Bij de publicatie in 1921, bleek deze dichtbundel “Bezette stad” hét oorlogspoëma bij uitstek waarin de verwarde samenleving binnen het bezette Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog op een poëtische en fascinerende wijze werd gereconstrueerd.
Met z’n namen en begrippen uit de actualiteit van toen, met z’n titels en tekstflarden uit liedjes en films, met z’n verwijzingen naar reclameteksten of uithangborden in een ‘ritmiese’ typografie, mag deze bizarre dichtbundel als voorloper worden beschouwd van de conceptuele kunst na de Tweede Wereldoorlog: een ‘kijkvers’ met een nihilistische boodschap en dadaïstisch woordgebruik in een popart-verpakking.

Daarom blijft het ook in de 21ste eeuw een onvergetelijk en suggestief monument voor elke stad in oorlog, een striemend pamflet tegen de waanzin achter elke vorm van ideologische willekeur en machtsmisbruik. Jammer genoeg weinig gekend. Al de aanwezigen hebben er enorm van genoten. - Claire Thonnon

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio