Tim Wellens wint voor het tweede jaar op rij in Mallorca, Valverde meteen derde bij comeback

Print

Tim Wellens (Lotto Soudal) heeft vrijdag de Trofeo Serra de Tramuntana gewonnen, dat is de tweede van vier eendagswedstrijden die samen de Challenge Mallorca (Spa/1.1) vormen. Wellens haalde het voor de Italiaan Gianni Moscon (Team Sky). De Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) vervolledigde het podium. Op de erelijst volgt Wellens zichzelf op.

De renners werden getrakteerd op buien en amper tien graden, en dat terwijl hen 140 km wachtte met onderweg zes beklimmingen. De start werd gekleurd door tal van aanvalspogingen en helaas ook heel wat valpartijen door de regen. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep met vier renners: Sondre Holst Enger, tweede donderdag na winnaar Degenkolb, Sindre Sjoestad Lund, Jordi Simon en Elmar Reinders.

Veel ruimte zouden ze nooit krijgen van het peloton, waar Movistar het tempo bepaalde voor kopman Alejandro Valverde, terug in koers na zijn horrorsmak in de Tour de France van vorig jaar. Nog voor de derde col, Coll de Sa Batalla, werd met Enger de laatste vluchter gegrepen. Op die col trok Valverde stevig door, meerdere keren zelfs, en kregen we een kopgroep met Gianni Moscon, Gianluca Brambilla, Gregor Mühlberger en Tim Wellens. De vijf gingen de laatste 50 kilometer samen in, Brambilla en Mühlberger hadden het niet altijd onder de markt om te volgen.

Toch werd de slotklim aangevat met vijf, ondanks een poging van Wellens om de anderen te lossen in een afdaling. Valverde ging bergop op de trappers staan, maar wist zich niet te ontdoen van zijn metgezellen. In de afdaling waagde Wellens opnieuw zijn kans en kon enkel Moscon volgen. Op de slothelling toonde Wellens zich finaal de sterkste en verwees hij Moscon uiteindelijk naar de tweede plaats.

Het is meteen de eerste Belgische wielerzege van 2018, de derde voor Lotto Soudal na twee overwinningen van André Greipel in de Tour down Under.

John Degenkolb (Trek-Segafredo) schreef donderdag de Trofeo Campos op zijn naam. Zaterdag wordt de Trofeo Lloseta-Andratx gereden, zondag volgt met de Trofeo Playa de Palma de laatste eendagswedstrijd.

"Leuk om zo snel te winnen"

"Het is heel leuk om al zo snel te winnen", aldus de kopman van Lotto Soudal. "Donderdag behaalden we bovendien als team al een goed resultaat met de derde plaats van Jasper De Buyst."

"Onze ploeg heeft de koers opengebroken", laat hij optekenen in een persbericht. "We waren allemaal sterk vandaag en hebben er een zware wedstrijd van gemaakt. Valverde plaatste een snedige demarrage bergop toen Jasper De Buyst en Rémy Mertz tempo aan het maken waren. Ik beantwoordde de aanval van Valverde en kwam zo terecht in een kopgroep van vijf. De eerste tien minuten reden we enorm hard en al snel sprokkelden we een paar minuten voorsprong bij elkaar. Het was duidelijk dat wij zouden strijden voor de overwinning."

"Samen met Moscon zette ik Valverde, die betere benen had bergop, onder druk in de afdaling van de Puig Major. Hij verloor terrein en moest een inspanning leveren om terug aan te sluiten. Hij probeerde ons te lossen op de laatste beklimming, maar slaagde daar niet in. In de afdaling sloegen Moscon en ik opnieuw een kloof. De sprint zou beslissen over de zege. We wisten dat je om te winnen als eerste de bocht op 200 meter van de finish moest indraaien. Het was een eerlijke sprint, man tegen man."

"Het is heel leuk om al zo snel te winnen. Donderdag behaalden we bovendien als team al een goed resultaat met de derde plaats van Jasper. Zaterdag is de laatste dag dat ik hier rijd. Het parcours is iets minder lastig dan vandaag en het zou kunnen dat er een groep van een twintigtal renners om de zege sprint. Maar als het slecht weer is, kan positionering wel eens heel belangrijk worden en kunnen er grotere verschillen ontstaan."