Food

Glutenvrij eten doe je beter niet zomaar als je zwanger bent

Print
Glutenvrij eten doe je beter niet zomaar als je zwanger bent

Foto: Shutterstock

Een glutenvrij of koolhydraatarm dieet tijdens de zwangerschap, kan gelinkt worden aan bepaalde neurologische aandoeningen van de baby, schrijft een nieuwe wetenschappelijke studie.

De studie die gepubliceerd werd op Birth Defects Research is de eerste die de link legt tussen een koolhydraatarm dieet en het risico bij neurologische aandoeningen van kinderen. 

Voor het onderzoek werden 1740 moeders onderzocht waarvan de kinderen gestorven waren bij de geboorte of waarvan de baby's geboren werden met aandoeningen zoals anencefalie of een open schedeltje en een open rug. Ook 9545 mama's met een gezond kindje zonder aandoening werden onderzocht.

Uit het vergelijkend onderzoek is gebleken dat vrouwen die een koolhydraatarm dieet hadden gevolgd tijdens de zwangerschap tot 30% meer kans hadden op een kindje met een neurologische aandoening. 

Vrouwen die een glutenvrij of koolhydraatarm dieet hadden gevolgd, namen meestal ook te weinig foliumzuur op, de belangrijkste vitamine voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. 

"Met dit onderzoek willen we zeker geen paniek zaaien", zeggen de onderzoekers. "We moeten dit allemaal nog dieper onderzoeken. Toch lijken de resultaten nog maar eens aan te tonen dat een dieet tijdens een zwangerschap altijd in overleg met een arts moet gebeuren."

 

Niet te missen