Ogier aan de leiding in Monte Carlo, Neuville meteen in de fout en problemen voor Tsjoen

Print
Ogier aan de leiding in Monte Carlo, Neuville meteen in de fout en problemen voor Tsjoen

Foto: AFP

Vijfvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) staat na afloop van de eerste wedstrijddag in de Monte-Carlo aan de leiding. De Fransman heeft een voorsprong van 17.3 op zijn eerste achtervolger, de Noor Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC). De Spanjaard Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde op 25.6.

Mikkelsen en Sordo zijn teamgenoten van Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC). De Belg begon niet al te best aan zijn WK. Neuville gleed in de eerste klassementsrit van de baan en verloor meer dan 4 minuten. Neuville staat na dag 1 op de 17e plaats.

De allereerste klassementsrit van de Monte Carlo was de klassieker van Sisteron. De rit van ruim 36 kilometer, die voor het eerst in tegengestelde richting werd gereden, zorgde meteen voor ophef. Sébastien Ogier spinde in de afdaling, tegen lage snelheid, op het ijs. Toch slaagde de Fransman erin om de snelste tijd te rijden. Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) ging tegen 10 kilometer per uur van de baan, Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) reed lek, Kris Meeke (Citroën C3 WRC) slipte op een ijsplek en ook Thierry Neuville ging in de fout. “Ik reed misschien 5 kilometer per uur te snel”, verklaarde Neuville. “Ik trok de handrem op, met als gevolg dat alle vier de wielen blokkeerden, we van de baan gleden en vast kwamen te zitten in de sneeuw. Het was een droge rit met ijs in de afdaling. Slicks op ijs bieden geen grip. We moesten rekenen op hulp van de toeschouwers maar jammer genoeg waren er niet al te veel toeschouwers en dus duurde het even vooraleer we verder konden rijden. Dit hoort er bij.” In de tweede klassementsrit reed Neuville de tweede tijd, op 1.4 van Ogier.

Voor Guillaume de Mevius (Peugeot 208 T16) is de Monte-Carlo zijn eerste WK wedstrijd. Hij staat op de 20e plaats. Minder goed verging het Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (Ford Fiesta R5). Het duo reed in de eerste klassementsrit lek en verloor 8:27. Bij het wisselen van het wiel verbrandde Tsjoen zijn hand. Het duo Molle-Herman (Peugeot 208) stond na de eerste rit op de 49e plaats.

Vrijdag worden en zes klassementsritten gereden. De Rally van Monte-Carlo eindigt zondagnamiddag.

Lekke band en remproblemen voor Tsjoen, De Mevius staat in top twintig

Pieter Tsjoen en Kevin Abbring (Ford Fiesta R5) kenden een barslecht begin van de rally van Monte Carlo. Voor de start vertelde Tsjoen dat hij op het podium mikte. Die ambitie mag hij meer dan waarschijnlijk opbergen. Het duo staat na twee klassementsritten op de 29e plaats op meer dan 7 minuten van Eric Camilli (Ford Fiesta R5), leider in WRC2.

“Tja, das een catastrofe hè”, zegt Tsjoen. “Na goed 10 km reden we lek. We stopten om het wiel te wisselen. Het tijdverlies was zo’n 3 minuten. Je staat op zo’n moment langs de kant van de weg en veel licht is er niet. In de haast om zo snel mogelijk het wiel te wisselen, verbrandde ik drie vingers. Omdat de remmen niet werkten, verloren we nog eens 3 minuten. Ik denk dat ik zondag mijn smoking niet nodig zal hebben.”

Guillaume de Mevius (Peugeot 208 T16) en corijder Louis Louka staan na afloop van de openingsdag op de twintigste plaats. Behalve enkele kleine technische problemen, kende de Mevius een goed begin van zijn wedstrijd.

Debuteren in het WK rally met een klassementsrit van ruim 36 km met ijsplekken en sneeuw in de afdaling naar Sisteron, is stevig. De Mevius begon zijn WK met de achttiende tijd. “Het was zeer zeer moeilijk maar ik ben blij dat we er goed zijn doorgekomen. We kenden enkele kleine technische problemen waardoor we het toch een beetje voorzichtig moesten aanpakken. Vandaag is een andere dag. We gaan ons best doen en stap per stap progressie proberen te maken.”