Elise Mertens na gemiste finale: “Ik heb alles gegeven”

Print
Elise Mertens na gemiste finale: “Ik heb alles gegeven”

Foto: BELGA

Het mocht niet zijn voor Elise Mertens. De Hamontse verloor haar halve finale op de Australian Open in twee sets (6-3, 7-6) van Caroline Wozniacki. Na afloop overheerste echter een gevoel van trots.

In Hamont-Achel werd de wedstrijd op groot scherm gevolgd op de club waar Mertens haar eerste stappen op een tennisveld zette. “Eerst is er een beetje ontgoocheling, maar laat ons even niet vergeten wat ze allemaal al gepresteerd heeft”, reageerde burgemeester Theo Schuurmans daar.

Mertens was na haar verloren halve finale uiteraard ontgoocheld, maar is trots op haar parcours. “Het is een dubbel gevoel, maar ik heb mezelf niets te verwijten. Ik heb alles gegeven, tot het laatste punt”, aldus Mertens op haar persconferentie. “Ik heb van elk moment op de baan genoten vandaag.”

Mertens vocht in de tweede set nog terug, maar het mocht uiteindelijk niet baten. “Wozniacki was net dat tikje beter vandaag. Bij 5-4, 30-0 voor haar, dacht ik dat het zeer moeilijk ging worden, zo niet over en uit. Maar de fighting spirit was er nog. Ik kwam terug, stond 6-5 voor, kreeg twee setballen, maar ze werkte die knap weg. Ik voelde mij ook wat vermoeid, ik kon wat minder druk uitvoeren. Maar ik ga niet klagen, hoor. Ik heb hier twee fantastische weken beleefd.”

“Ik heb heel veel geleerd deze twee weken”, gaat de Hamontse verder. “Alles is mogelijk, als je gelooft in jezelf. In mijn tweede match hier stond ik 0-5 achter en ik kwam terug. Mentaal sterk staan, is erg belangrijk, maar in tennis is alles mogelijk.”

Mertens duikt maandag ook de top 20 van de wereld in. “Dat verandert voor mij niet meteen iets, ik ben dan soms wel reekshoofd in toernooien en dat is mooi meegenomen”, vertelt ze. “Het is een droom, maar ik ga voor meer, ik wil meer.”

Elise Mertens mocht meteen na haar wedstrijd trouwens richting dopingcontrole, zo werd duidelijk via Instagram.

Elise Mertens na gemiste finale: “Ik heb alles gegeven”

“Te veel fouten”

Sabine Appelmans vond dat Mertens te veel fouten maakte en daardoor de wedstrijd verloor. “Ze heeft ons even doen dromen maar spijtig genoeg geen finale”, zei de ex-tennister bij Radio 1. “Elise heeft minder goed gespeeld dan tijdens haar vorige wedstrijden, maar het kan ook niet altijd even goed zijn. Ik weet niet of ze zenuwachtig was maar ze maakte meteen drie fouten en dat heeft de tendens gezet.”

Elise Mertens na gemiste finale: “Ik heb alles gegeven”
Foto: Photo News

“Elise maakte gewoon te veel fouten”, aldus Appelmans. “Tegen iemand als Wozniacki mag je dat niet doen. Maar ze heeft wel gestreden, gevochten en ze kreeg nog een kans in set twee. Maar Wozniacki heeft ook meer ervaring op dit niveau en dat heeft zijn rol gespeeld. Ze heeft die dingen zelf meegemaakt op de leeftijd van Mertens.”

“Het is ook wel mooi dat ze teleurgesteld was. Voor haar was dit allemaal bonus. Ze had de nummer vier geklopt en nu was het de nummer twee. Dat wil zeggen dat ze ambitieus is. Elise is nu een top 20-speelster en is op weg naar de top tien. Ze gaat dit soort resultaten nog halen, daar ben ik van overtuigd. We mogen nog dromen van dit soort Grand Slams. Ze is heel verbeten, maar in de goede zin. Ze wil er alles voor doen en dit is alweer een stap in de richting van een betere speelster te worden.”

Elise Mertens na gemiste finale: “Ik heb alles gegeven”
Foto: AP

“Dit betekent zoveel voor mij”

Wozniacki haalde voor de derde keer de finale van een Grand Slam en dat deed deugd. “Dit betekent zoveel voor mij”, zei ze na afloop. “Ik had het even moeilijk op het einde van de tweede set, met die dubbele fouten. Ik moest denken aan de halve finale van 2011 tegen Li Na (die ze verloor nadat ze verschillende matchpunten had, red.). Ik werd weer nerveus en begon te trillen op mijn benen. Ik wist even niet wat te doen, maar ik ben rustig gebleven en heb nu wel gewonnen. Mijn familie? Sorry voor de stress maar ze betekenen zoveel voor mij. Zeker op dit soort momenten.”

De vader van Wozniacki was onder de indruk van Mertens. “Ik wist dat het tegen Mertens geen makkelijke partij zou worden, ze heeft een stevige slag in de armen en toont de juiste mentaliteit. Maar Caroline was klaar voor de strijd. Ik begrijp dat ze zenuwachtig werd toen ze het in set twee moeilijk kreeg, maar ik ben zelf kalm proberen te blijven. Nadien speelde ze een ijzersterke tiebreak.”

De trainer voorspelt een rooskleurige toekomst voor de Hamontse. “Caroline trof Mertens vorig jaar op het toernooi van Bastad en vertelde me toen dat ze alle kwaliteiten heeft op een topspeelster te worden. Mijn dochter heeft zich niet vergist. Mertens speelt erg goed en intelligent. Bovendien lijkt ze prima omringd. Ik ben er helemaal zeker van dat we het laatste over haar nog niet gehoord hebben. Caroline kon de wedstrijd winnen omdat ze net iets beter was.”