Al 260 strijders “geneutraliseerd” in Syrië bij Turks offensief, Trump vraagt telefoontje met Erdogan

Print
Al 260 strijders “geneutraliseerd” in Syrië bij Turks offensief, Trump vraagt telefoontje met Erdogan

Strijders van de YPG op de begrafenis van een medestrijder in Afrin. Foto: AFP

Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen al 260 “leden van terroristische organisaties” bij het offensief in het noorden van Syrië “geneutraliseerd”. Intussen dreigt het conflict zich uit te breiden naar de stad waar Amerikaanse troepen gestationeerd zijn. Trump is er niet helemaal gerust in, een heeft een telefoongesprek met Erdogan gevraagd.

Doorgaans gebruikt Turkije de term “geneutraliseerd” om het aantal doden aan te geven, maar hij zou ook naar gewonde en gevangengenomen strijders kunnen verwijzen.

Turkse troepen en strijders van het geallieerde Vrij Syrisch Leger startten zaterdag een grond- en luchtoffensief – ‘Operatie Olijftak’ genaamd – in de Noord-Syrische regio Afrin tegen de milities van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG).

Die laatsten krijgen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) de steun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die zich bij het offensief echter afzijdig houdt.

Ankara ziet de YPG als een bedreiging wegens hun banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die ook door de VS en de Europese Unie als terroristische organisatie wordt beschouwd.

Sinds het begin van het offensief werden al 260 Koerdische strijders “geneutraliseerd”, meldt het Turkse leger dinsdag. “De operatie verloopt succesvol zoals gepland”, luidt het in een mededeling van president Recep Tayyip Erdogan.

Het Syrische observatorium voor de mensenrechten meldde dinsdag nog dat al zeker 104 mensen waren omgekomen bij het conflict. De organisatie telde 23 burgerdoden, 43 gedode Turkse strijders en 38 omgekomen Koerdische strijders.

Al 5.000 mensen vluchtten

Ondertussen geven de Verenigde Naties te kennen dat door de gevechten al 5.000 mensen Afrin zijn ontvlucht. De internationale organisatie maakt zich zorgen om het lot van ongeveer 324.000 mensen in het door de YPG gecontroleerde gebied. “Door de gevechten lopen duizenden burgers in Afrin het risico gedood of verwond te worden”, zegt Lina Tom van het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN.

Trump wil Erdogan bellen

Ondertussen dreigen de gevechten zich nog verder uit te breiden tot de stad Manbij, waar onder meer Amerikaanse troepen zijn gestationeerd die de Koerdische milities opleiden in de strijd tegen ISIS. “De terroristen in Manbij nemen ons constant onder vuur. Als de VS dit niet kunnen stoppen, zullen wij het doen”, zo waarschuwde de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu dinsdag zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson.

Volgens het Turkse persagentschap Anadolu heeft Amerikaans president Donald Trump woensdag een telefoongesprek met Erdogan gevraagd.