Spoorwegpolitie schiet man met mes neer aan Gent-Sint-Pieters: “Geen terreur”

Spoorwegpolitie schiet man met mes neer aan Gent-Sint-Pieters: “Geen terreur”

Foto: CMA

De spoorwegpolitie heeft dinsdagavond rond 20.25 uur een man neergeschoten aan het station van Gent-Sint-Pieters. De man, een 28-jarige Afghaan met zware psychische problemen, probeerde om agenten aan te vallen met een mes. Hij werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar was na een operatie buiten levensgevaar. De man had een verblijfsvergunning en vertoonde geen tekenen van radicalisering, aldus het parket van Gent.

“Er is een schietincident gebeurd in het station van Gent-Sint-Pieters. De spoorwegpolitie heeft gevuurd op een man met een mes. De man werd gewond naar het ziekenhuis gebracht en zou in levensgevaar zijn. We onderzoeken de precieze omstandigheden van de feiten”, zei parketwoordvoerster An Schoonjans. Even later vertelde ze: “Uit de eerste beschikbare camerabeelden blijkt dat de man met een mes het station binnenstormt en onmiddellijk uithaalt naar twee mensen van de patrouillerende spoorwegpolitie, die daarop vuurt. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij verkeerde in levensgevaar, maar hij is intussen geopereerd en het levensgevaar is geweken.”

Er zijn volgens het parket voorlopig geen aanwijzingen van een terroristisch motief. “Uit het onderzoek van afgelopen nacht blijken momenteel geen tekenen van radicalisme, wel dat de man kampt met psychische problemen”, meldt de parketwoordvoerster. “Het betreft een 28-jarige Afghaanse man die verblijft in Gent, met een verblijfsvergunning.” Volgens getuigen droeg hij een witte tulband en had hij “een klein mes” vast. Geruchten dat hij Koranverzen zou hebben geciteerd, werden niet bevestigd.

Wanhopig

“De man liep eerst luid scanderend het station binnen,” zegt een student die getuige was van het incident. Daarmee trok hij vermoedelijk meteen de aandacht van de spoorwegpolitie. “Daarna trok hij een mes en hield het in de lucht. Toen de politie de man gebood zijn mes neer te leggen, weigerde hij.” Waarop de agenten de man twee keer in het been schoten, hij is met een ambulance afgevoerd.

De man had even voordien in de nachtwinkel aan de overkant van het stationsplein, het Koningin Maria Hendrikaplein, staan roepen en ook daar zijn mes getoond. Dat zegt de uitbater van de winkel. “Hij klonk wanhopig.”

Ook de 15-jarige Helmi volgde het incident van dichtbij. “Toen ik op de tram richting Zwijnaarde wachtte, zag ik een man over het plein stormen,” vertelt hij aan onze krant. “Hij had toen al een mes vast en zag er kwaad en gehaast uit. Kort nadat hij het station inliep, hoorde ik twee schoten. Toen ik ging kijken, lag hij al neer op de grond.” De politie maande daarop iedereen aan het station te verlaten. “Ik was niet bang, wel in shock,” aldus Helmi.

Spoorwegpolitie schiet man met mes neer aan Gent-Sint-Pieters: “Geen terreur”
De uitbater van de nachtwinkel aan het stationsplein zag de dader. Foto: JCD

Buurt vermijden

De hoofdingang en zij-ingang (aan de oude tramtunnel) van het station werden na het incident afgesloten, maar reizigers kunnen wel naar buiten. Ze worden weg geloodst via de Voskenslaan en Sint-Denijslaan.

Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS, verklaarde dat er geen gevolgen waren voor het treinverkeer. Toch werd aangeraden om de stationsbuurt voorlopig te vermijden.

Het tram- en busverkeer was wél gestoord. Dat meldt De Lijn. Het stationsplein is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer, maar nu rijden er geen trams richting UZ, Zwijnaarde en Flanders Expo. Ook de verschillende bussen kunnen momenteel niet passeren aan het Koningin Maria Hendrikaplein, ze rijden wel langs de Sterre-Voskenslaan.

Het labo-team voert ondertussen het gerechtelijk onderzoek uit, omstreeks 23.20 uur gingen ze het station binnen.

Spoorwegpolitie schiet man met mes neer aan Gent-Sint-Pieters: “Geen terreur”
Foto: BELGA
Spoorwegpolitie schiet man met mes neer aan Gent-Sint-Pieters: “Geen terreur”
Foto: CMA

.