Els van het kippenkraam uit ‘Via Annemie’: “Eddy is echt geen tiran”

Print
Els van het kippenkraam uit ‘Via Annemie’: “Eddy is echt geen tiran”
Brussel -

De geur van gebraden kip overtreft vanavond die van de lavendel in Chez Annemie: Els en Eddy uit Olsene, het hardwerkende koppel dat met een kippenkraam de Waalse markten doet, blikken terug op de reportage die hun leven even op zijn kop zette.

“Als mijn vrouw niet kan volgen, ga ik niet trager lopen”. Met die uitspraak maakte Eddy Van den Buerie (51) drie jaar geleden heel wat los. In ‘Via Annemie’ kregen kijkers te zien hoe Eddy met zijn vrouw Els Vandekerckhove (50) om halfvier ’s morgens met de kippenkraam van Olsene naar Wallonië reed om daar de markten te doen. Werken en nog eens werken was het, terwijl Els toch kanker had overwonnen en ook met de rug sukkelde.

Op sociale media werd Eddy hard aangepakt. “Ik was de zondebok”, zegt Eddy, “de tiran. Dat raakte mij niet, om eerlijk te zijn. Maar ik kon me wel inbeelden dat de mensen dachten: hoe kan het dat die twee nog samen zijn?”

Els benadrukt dat Eddy haar nooit onder druk heeft gezet om te werken: “Wat over Eddy is gezegd, deed me wel pijn. Ik weet wat hij voor mij betekent, ik zie hem doodgraag. Eddy zal de eerste zijn om te zeggen dat ik rust moet nemen.”

Els van het kippenkraam uit ‘Via Annemie’: “Eddy is echt geen tiran”
Foto: Olivier Matthys

Rust: het woord is gevallen. Vroeger namen Els en Eddy per jaar één weekje vakantie: tussen Kerst en nieuw. Dat is veranderd, ook omdat zoon Matthias nu in de zaak staat. We zijn naar Zuid-Afrika geweest en onlangs nog naar Martinique voor tien dagen. Dat zouden we vijf jaar geleden nooit gedaan hebben.” Met de gezondheid van Els gaat het goed, al sukkelt ze nog een beetje met haar pols en haar knie. “Maar niks ergs, ik voel me heel goed. Ik heb een nieuw evenwicht gevonden, met dank aan Annemie Struyf.”

Chez Annemie, Eén, 20.40 uur