Wereldstad overspoeld door reusachtig ongedierte: “Angst om aangevallen te worden”

Print

Wereldstad overspoeld door reusachtig ongedierte: “Angst om aangevallen te worden” Video: Twitter

Parijs wordt sinds enkele jaren overspoeld door gigantische ratten, aldus de Franse krant Le Parisien. Een gemeentewerker maakte afgelopen december onthutsende beelden van een troep knaagdieren in een vuilnisbak en het is volgens de man niet de eerste keer dat hij zoiets ziet: “Sinds vorig jaar stellen we vast dat de rattenpopulatie rond de Seine enorm is gegroeid.” De burgemeester van Parijs belooft maatregelen te nemen zodat de “mooiste stad ter wereld” geen “gigantische etensbak” wordt.

De gemeentewerkers die Parijs proper moeten houden voor haar inwoners en de miljoenen toeristen die jaarlijks de Eiffeltoren komen bezichtigen, trekken al een poosje aan de alarmbel. Een van hen maakte begin december onthutsende beelden toen hij met zijn collega’s de vele vuilnisbakken in de stad ’s ochtends leeg wilde maken.

“Sinds een jaar is het aantal ratten enorm toegenomen in de wijken die grenzen aan de Seine”, aldus de man, die liever anoniem blijft. “Iedere ochtend gaat het een stukje achteruit.” De vuilnismannen zijn elke dag bang dat ze zullen worden aangevallen door de grijze knaagdieren, hoewel ze allemaal zijn ingeënt tegen de ziektes die de ratten verspreiden.

“Een collega vertelde me dat een rat naar zijn keel sprong en een andere moest een beest van zijn arm schudden”, aldus de anonieme cameraman. “Er werd voorlopig nog niemand gebeten, maar wij willen niet wachten tot er een tragedie gebeurt.” De gemeentewerkers eisen dat de stad het probleem aanpakt, zodat de ratten kunnen worden verdelgd.

De burgemeester van Parijs is op de hoogte van het probleem en belooft maatregelen. “Alle stadsdiensten die er iets mee te maken hebben, proberen het probleem aan te pakken”, belooft Mao Peninou, de viceburgemeester van Parijs. De stad maakt 1,5 miljoen euro vrij om tegen de rattenplaag te vechten. Het plan is om onder andere gesloten vuilnisbakken te installeren, grondig te kuisen en “alle openbare tuinen en parken” vrij van ratten te maken.