‘Shutdown’ in VS voorbij na deal tussen Republikeinen en Democraten

Print
‘Shutdown’ in VS voorbij na deal tussen Republikeinen en Democraten

Foto: AFP

De Amerikaanse Democraten hebben een tijdelijk budgettair compromis aanvaard om een eind te maken aan de gedeeltelijke opheffing van de federale regering. President Trump ondertekende de wet ondertekend die voorziet in een federaal overgangsbudget, waardoor de overheid vanaf dinsdag weer normaal kan functioneren.

De Amerikaanse overheid zat sinds zaterdag in ‘shutdown’. De schuld daarvoor lag volgens de Amerikaans president Donald Trump bij de Democraten. De democraten weigerden om in te stemmen met de tijdelijke verlenging zonder een solide garantie voor een akkoord voor de honderdduizenden illegalen, die op jonge leeftijd in de VS waren gearriveerd, de zogeheten “Dreamers”.

Nu zouden de Republikeinen en Democraten toch tot een akkoord gekomen zijn. Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden keurden het overgangsbudget goed. In beide kamers van het Congres kreeg het voorstel een grote meerderheid achter zich. Daarmee komt het wetsvoorstel nu terecht bij president Donald Trump.

Wanneer Trump het ontwerp ondertekend heeft, kan de federale overheid weer normaal functioneren. Het pakket garandeert niet alleen een financiering van de overheid tot 8 februari, maar ook de voortzetting van een programma voor kindergezondheid, CHIP genoemd.

Wall Street

De beurs van New York, opgelucht over het compromis dat een punt zet achter de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid in de VS, heeft maandag nieuwe recordniveaus bereikt. Volgens de definitieve cijfers klom de Dow Jones Industrial Average 0,55 procent tot 26.214,60 punten. De door technologie-aandelen beheerste Nasdaq-index steeg 0,98 procent tot 7.408,03 punten, en de bredere S&P 500 0,81 procent tot 2.832,97 punten.

Het is al de achtste keer dat de drie grote indexen van Wall Street samen een nieuw record boeken.

‘Shutdown’ in VS voorbij na deal tussen Republikeinen en Democraten
Foto: AFP

Wat is een shutdown?

Als het schuldenplafond van de Amerikaanse regering bereikt wordt en de Republikeinen en Democraten er niet in slagen tot een akkoord te komen, kan de regering in theorie niet verder werken. Geld uitgeven mag en kan dan wettelijk niet meer, want de begroting is op.

In de praktijk kan de werking van de overheid dus niet gegarandeerd worden. Heel wat diensten worden dan bevroren, buiten die diensten die als “essentieel” worden beschouwd, zoals Homeland Security of de FBI. Tijdens zo’n ‘shutdown’ wordt 40 procent van de federale ambtenaren op onbetaald verlof gestuurd, wat neerkomt op 1 miljoen werknemers. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld in musea, nationale parken of bibliotheken werken.