© Photo News

Van der Poel haalt Wereldbeker binnen na nieuwe demonstratie in Nommay

Mathieu van der Poel mag zichzelf eindwinnaar noemen van de Wereldbeker veldrijden. De Nederlander was zoals wel vaker dit seizoen ongenaakbaar en won met gemak de cross in Nommay. Wereldkampioen Wout van Aert was tweede, de laatste podiumplek ging naar Toon Aerts.

svar

De voorlaatste manche van de Wereldbeker bracht de renners naar het Oost-Franse Nommay. Een belangrijke wedstrijd voor landgenoten die koste wat kost hun plekje voor het WK in Valkenburg wilden veiligstellen, maar net zo zeer voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert: Europees kampioen Van der Poel kon namelijk voor het eerst in zijn carrière de Wereldbeker winnen, Van Aert verdedigde zijn laatste kansen op eindwinst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tim Merlier was de eerste die zich met het oog op het komende WK toonde, want de ploeggenoot van Wout van Aert nam het heft meteen in handen na een snelle start. Van der Poel maakte intussen een schoonheidsfoutje door in de wisselzone zijn eigen mecaniciens voorbij te rijden. De Nederlander moest even te voet terugkeren, terwijl wereldkampioen en kersvers Belgisch kampioen profiteerde en een klein kloofje sloeg. Van Aert zag zijn voorsprong echter al snel teniet gedaan worden door een slipper, waarna Van der Poel en Toon Aerts aansluiting vonden. Aerts moest nog voor het einde van ronde twee lossen, waardoor een nieuw duel Van Aert-Van der Poel kon beginnen.

In de derde ronde zette Van Aert zijn Nederlandse rivaal even onder druk, maar Van der Poel gaf geen kik. Even later ging Van Aert zelf in de fout op een helling, waarna Van der Poel enkele seconden cadeau kreeg. Het bleek voldoende voor de Nederlandse en Europese kampioen. Van Aert bood aanvankelijk nog weerwerk, maar aan het einde van ronde vijf bedroeg het gat tussen de twee al een halve minuut.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de achtergrond leidde Toon Aerts de achtervolging op de twee grootmeesters van de cross, maar dat deed de voormalige Europese kampioen al op meer dan een minuut. Nummer vier Laurens Sweeck, met op korte afstand Michael Vanthourenhout, Michael Boros en Tim Merlier, volgden zelfs al op meer dan een halve minuut. Lars van der Haar, geen onbelangrijke naam met het oog op het WK, was op dat moment al uit de wedstrijd verdwenen na een zware valpartij waarvan Francis Mourey, vijfvoudig winnaar in Nommay, het grootste slachtoffer was. Ook Jens Adams, kanshebber op een WK-ticket, gaf er na een teleurstellende cross de brui aan.

In de tweede helft van de cross viel weinig te beleven. De Franse regie besloot zelfs dat een vrouw die sukkelde om een glibberige helling af te dalen interessanter was dan de cyclocrossers. Van der Poel liet het niet aan zijn hart komen: onder het goedkeurend oog van grootvader Raymond Poulidor stuntte hij nog wat in de slotronde en haalde hij zijn zesde Wereldbekercross van het seizoen binnen, waarmee hij ook meteen beslag legde op de eindwinst. Van Aert finishte uiteindelijk op een halve minuut als tweede, terwijl Toon Aerts zeer verdienstelijk derde werd. Dat deed hij wel op een achterstand van maar liefst twee minuten en negen seconden. Tim Merlier volgde op korte afstand als vierde en lijkt zijn plekje voor het WK in Valkenburg beet te hebben, Michael Vanthourenhout bezorgde Marlux-Bingoal een plekje in de top vijf. Laurens Sweeck werd zesde, Tsjechisch kampioen Boros was een knappe zevende. David van der Poel, Steve Chainel en Kevin Pauwels sloten de top tien af.

© Photo News

Voor de resterende plekjes op het WK kan het nog spannend worden, want zowel Daan Soete als Quinten Hermans kende een moeilijke wedstrijd. Het tweetal werd respectievelijk dertiende en veertiende. Morgen (maandag) maakt bondscoach Sven Vanthourenhout zijn selectie bekend voor het WK dat over twee weken wordt gereden in Valkenburg.

Van der Poel: “Zag mijn mannen niet staan”

“Het eindklassement van de Wereldbeker had ik nog nooit gewonnen. Dat is nu ook aangevinkt. Dit is toch wel het meest prestigieuze en meest internationale klassement van alle regelmatigheidscriteriums. Dan is het tof dat je dit op je naam weet te schrijven”, stelde Van der Poel na afloop. Er rest de Nederlander nu nog enkel het wereldkampioenschap naar zijn hand te zetten. “Iedereen noemt dat dé belangrijkste cross van het jaar. En het is zeker een wedstrijd waar ik naar uitkijk, temeer omdat die titelstrijd in eigen land, in Valkenburg, wordt afgewerkt.”

© Photopress.be

Even was er opschudding toen Van der Poel in de materiaalpost voorbij zijn mecaniciens reed. “Een dom misverstand”, vervolgde de Europees kampioen. “In een Wereldbekercross mag je niet zomaar je plaats kiezen. Aangezien ik leider ben in het klassement mocht ik mijn voorkeur wel geven. Ik stelde voor om achteraan plaats te nemen, maar toen ik de materiaalpost inreed zag ik mijn mannen daar niet staan. Tot ik achter mij hoorde roepen. Ik keerde dan maar terug en verloor zo wat tijd. Geen erg, ik zette de situatie vlug recht. Deze zege is geen mentale tik voor Van Aert. Ik was gewoon net iets beter vandaag en het is niet zeker dat ik nu ook op het WK zal domineren. Die wedstrijd moet nog gereden worden, maar ik trek daar wel naartoe met een gerust gemoed. Zeker zoals het nu loopt.”

Wout van Aert: “Hoop dat Merlier mee mag naar Valkenburg”

Wout van Aert werd andermaal tweede. “Het was weer afzien”, opende hij zijn relaas. “Toen Mathieu versnelde kon ik nog even stand houden, maar dat duurde toch maar één ronde. Daarna moest ik hem onherroepelijk laten wegrijden. Een tweede plaats was dan ook het hoogst haalbare. Het parcours lag me bijzonder goed en ik kwam even alleen op kop te liggen. Maar in de eerste ronde win je geen wedstrijd, dat is pas aan de eindmeet.”

Twee weken voor het WK blijft Mathieu van der Poel ongemeen sterk rijden. “Dat is eigenlijk al een heel seizoen zo en dat zal wel nog blijven duren tot na de titelstrijd in Valkenburg”, vervolgde Van Aert. “Het wereldkampioenschap is een dagwedstrijd en daarin is alles mogelijk. Iedereen kan een slecht moment kennen. Ook Mathieu. Ik hoop dat Tim Merlier mee mag naar dat wereldkampioenschap. Daar ga ik toch van uit. Zeker als je ziet hoe hij hier weer rond reed. Ik zou mijn ploegmakker maar al te graag mee hebben naar Valkenburg.”

© BELGA

Toon Aerts moest genoegen nemen met de laatste podiumplaats, maar maalde daar zeker niet om. “Als je derde wordt achter kleppers als Mathieu en Wout is dat zeker niet slecht”, lachte Aerts. “Het werd uiteindelijk een uitputtingsslag. Toen Mathieu en Wout versnelden moest ik vlug passen. Ik zou mezelf anders opgeblazen hebben. Die derde plaats is super en bovendien werd mijn broer, Thijs, winnaar bij de beloften. De Aertsen kunnen dus opnieuw heel tevreden zijn.”