© BELGA

Sanne Cant stelt teleur in Nommay, maar pakt toch eindzege in Wereldbeker

De Amerikaanse Katherine Compton heeft zondag de Wereldbekermanche veldrijden in het Franse Nommay gewonnen. Compton triomfeerde voor haar landgenote Kaitlin Keogh en de Française Pauline Ferrand-Prévot. Sanne Cant finishte teleurstellend als twaalfde, maar dat volstond om de eindzege in de Wereldbeker op zak te steken. Bij de beloften ging de zege naar kersvers Belgische kampioen Thijs Aerts

blg, wvo

Voor Cant was de twaalfde plaats nipt voldoende om de Wereldbeker op zak te steken. Cant zag haar grootste concurrente, Kaitlin Keough, naar de tweede plaats rijden. Zelf werd ze pas twaalfde. Ze zag haar voorsprong zo teruglopen van 113 punten naar 82 punten, maar dat volstond net. De winnaar in een Wereldbekermanche krijgt immers 80 punten.

Aerts wint bij beloften

Bij de beloften ging de zege naar Thijs Aerts. Het was de Nederlander Joris Nieuwenhuis die meteen na de start de leiding nam. In de tweede ronde was het moment van Aerts gekomen. Hij voerde het tempo op en enkel de Fransman Yan Gras anticipeerde en vervoegde de jongere broer van ex-Europees kampioen Toon Aerts. Achter het leidende duo kregen we een achtervolgend trio met Nieuwenhuis en de Fransen Joshua Dubau met Antoine Benoist. Lang duldde Aerts vooraan het gezelschap van Gras niet en hij trok alleen in de aanval. Yannick Peeters was ondertussen opgeklommen naar de vierde plaats. Halfkoers had Aerts een voorsprong van 15 seconden op Gras, die het gezelschap had gekregen van Dubau. Peeters en Benoist volgden wat verderop. Dubau kende mechanische problemen en moest zo nog Gras laten rijden. Peeters kon op zijn beurt Benoist afhouden. Zo finishte de top vier, met Thijs Aerts als juichende winnaar.

“Eerst Belgisch kampioen, nu dit”, klonk Aerts achteraf. “Twee keer winst in een week. Geweldig. Die Belgische trui geeft me blijkbaar vleugels. Plus: vorige week was het tegen de Belgische top, nu was het tegen de wereldtop. Ik had al snel een gaatje van 10 seconden en dat heb ik de hele tijd kunnen vasthouden. Al was het wel heel erg afzien.”

Cortjens tweede bij junioren

Eerder op de dag was de Nederlander Mees Hendrikx de sterkste geweest bij de junioren. Ryan Cortjens werd tweede op twee seconden. De Tsjech Tomas Kopecky nam de laatste podiumplaats in. Gerben Kuypers werd vijfde voor Niels Vandeputte. Witse Meeussen (achtste) en Jarno Bellens (negende) eisten ook een plaats in de top tien op. In het klassement staat Tomas Kopecky nog steeds aan de leiding met 215 punten. Beste Belg is Jarno Bellens op een vijfde plaats met 160 punten.

Aangeboden door onze partners