© BELGA

SP.A wil minimumpensioen van 1.500 euro per maand voor “wie genoeg gewerkt heeft”

SP.A-voorzitter John Crombez heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij toelichting gegeven bij wat zij verstaan onder “nieuw socialisme”. Zo pleit de partij voor een minimumpensioen van 1.500 euro. “Elk uur telt”, klonk het. “De pensioenkloof moet gewoon weg.” Ook stelt Crombez dat de ‘gewerkte’ uren van mantelzorgers (mensen die voor een ziek familielid zorgen) ook moeten meetellen voor hun pensioen.

adm

“Nieuwe tijden, vragen om nieuwe oplossing”, zei Crombez tijdens zijn toespraak. Een tijdlang werd gedacht dat de partij van naam ging veranderen. Dat gerucht ontstond gisteren alle foto’s en statussen van de SP.A-facebook-pagina verwijderd werden. “Tijd voor iets nieuws”, was de enige boodschap.

De naamsverandering komt er dus niet, maar wel “het nieuwe socialisme”. Zo is volgens Crombez geen slechte zaak dat een “Deliveroo-fietser ons een maaltijd naar keuze bezorgt, maar als die jonge gast met een auto botst, is die wagen beter verzekerd dan hij”, aldus de partijvoorzitter. SP.A meent dat zulke werkplatformen ons sociaal model onderuit gaan halen en pleit voor een betere bescherming van de werknemers. Ook pleit Crombez voor een minimumpensioen van 1.500 euro per maand voor “wie genoeg gewerkt heeft”. “Wie meer werkt, verdient gewoon meer pensioen.”

Nog een orgelpunt van het “nieuwe socialisme” is dat de ‘zorguren’ van mantelzorgers meetellen voor hun pensioen.