© REUTERS

Tennisdroom duurt voort: Elise Mertens plaatst zich voor kwartfinale op Australian Open

Het tennissprookje van Elise Mertens op de Australian Open blijft voortduren. Onze Belgische won de achtste finale tegen de Kroatische Martic in twee sets met 7-6 en 7-5 en staat zo voor het eerst in haar carrière in de kwartfinale van een Grand Slam-toernooi.

jefi

Het was de eerste keer dat Elise Mertens Petra Martic tegenover zich kreeg. “Ik ken haar niet zo goed”, vertelde ze na haar zege tegen Alizé Cornet. Daarom bereidde de enige Belg die nog actief is op de Australian Open zich voor met video’s op Youtube. “Maar ik zal vooral mijn spel moeten spelen zodat zij zich moet aanpassen”, vertelde ze er nog bij.

En dat deed ze. Mertens toonde dat de marathonmatch tegen Cornet niet meer in de kleren hing en begon als een wervelwind aan haar achtste finale. Martic werd bij momenten volledig van de baan geblazen. Resultaat: in geen tijd ging de nummer 37 van de wereld twee keer door de opslag van de Kroatische en kwam ze 4-0 voor.

© AFP

De Belgische kon de winst in de eerste set al ruiken, maar er kwam zand in de motor. Met een dubbele fout gaf ze haar eerste spelletje prijs waardoor haar tegenstander duidelijk vertrouwen tankte. Want de Kroatische draaide de rollen volledig om en kwam terug tot 4-4. De eerste set zou uiteindelijk beslist worden in een tiebreak. Daarin kreeg Mertens bij 6-3 drie setballen. De eerste twee gingen de mist in, maar de derde was wel prijs. Martic dropte de bal te slap, Mertens was er als de kippen bij om de fout af te straffen en de eerste set binnen te rijven

Medische behandeling

In de tweede set ging Mertens bij 2-2 door de opslag van Martic. De Kroatische nummer 42 van de wereld had duidelijk last van de heup en riep de fysiotherapeut op het veld. De tegenstander leek in de touwen te hangen, maar na die medische time-out pakte Martic de break terug na een opeenstapeling van unforced errors bij Mertens.

Maar het spel daarna ging Mertens al terug door de opslag van haar opponente. Mertens mocht haar match uitserveren, maar net dan toonde Martic haar tanden en kreeg vier breakkansen. Mertens vocht terug, zette alles op alles om in dit spel de match binnen te halen en vroeg bij ieder randgeval een challenge in. Maar dat kon niet verhinderen dat Martic haar vierde breakkans greep en de tussenstand weer op 5-5 bracht.

© REUTERS

Maar in het volgende spel ging Mertens al terug door de opslag van Martic. Nu bleek de Kroatische wel verslagen. Op haar eigen opslag kreeg de Belgische drie matchballen en de eerste daarvan was meteen de goede. De poort naar haar eerste kwartfinale op een Grands Slam was een feit. Ze sloeg een luide overwinningskreet. Terecht, want haar tennissprookje duurt voort.

© AP

© REUTERS

Meer over Elise Mertens