© Photo News

Gorilla is helemaal terug: Greipel wint slotrit met ultieme jump, Impey eindwinnaar Tour Down Under

André Greipel heeft de slotrit in de Tour Down Under gewonnen. In de straten van Adelaide ging de Duitser van Lotto-Soudal in de slotmeters nog over thuisrijder Caleb Ewan richting zijn tweede ritzege. Daarmee is een minder 2017 helemaal naar de vergeethoek geduwd. Daryl Impey kroonde zich voor het eerst tot eindwinnaar.

jefi

De slotrit van 90 kilometer in de biljartvlakke straten van Adelaide was het uitkijken naar een duel tussen alle spurttenoren. Een kopgroep probeerde daar nog een stokje voor te steken, maar onder het beukwerk van Mitchelton-Scott en Lotto-Soudal was een massaspurt onvermijdelijk.

Daarin werd Elia Viviani perfect in stelling gebracht door zijn Quick-Stepploeg. Maar de Italiaan werd voorbijgevlogen door de kleine Ewan. De Australiër leek op weg naar zijn tweede ritzege in deze Tour Down Under. In de laatste honderd meter kwam echter André Greipel nog opzetten en met een ultieme jump pakte de Duitser van Lotto-Soudal zijn tweede ritzege. Hij won ook al de openingsrit. Het is voor Greipel zijn achttiende zege ooit in de Australische WorldTourkoers, niemand doet beter.

Eindzege Impey

Voor de eindzege beloofde het ook nog spannend te worden. Na de koninginnenrit van gisteren met aankomst op Willunga Hill stonden Daryl Impey en Richie Porte in dezelfde seconde. De Australiër van BMC deed echter geen gooi meer naar de eindoverwinning, waardoor Impey voor het eerst in zijn carrière de Tour Down Under op zijn naam kon schrijven.

© EPA-EFE

Greipel: “Hopelijk voorbode op goed seizoen”

“Het is fantastisch om de Tour Down Under af te sluiten met twee ritzeges”, aldus Greipel. “Ik, Ewan, Sagan en Viviani hadden al een rit gewonnen en ik was erop gebrand die tweede overwinning te pakken. Het voelt heel goed dat ik hen opnieuw achter mij heb kunnen laten.”

“Het was een heel hectische wedstrijd vandaag, maar als ploeg zijn we rustig en geconcentreerd gebleven”, vervolgde de Duitser. “De eerste helft van de rit hebben we ons niet veel van de debatten aangetrokken. Nadien heeft Thomas De Gendt het grootste deel van het werk voor zijn rekening genomen en als ploeg zijn we vervolgens op het juiste moment naar voor gekomen. Caleb Ewan vertrok als een kanonbal en het was niet eenvoudig om over hem te komen, maar quasi op de meet lukte het me toch.”

© Photo News

“Het verleden leert me dat deelnames aan de Tour Down Under en ritzeges hier telkens de voorbode waren voor een goed seizoen. Ik hoop dat dat dit keer ook het geval is. Ik ga met een zeer voldaan gevoel naar huis na twee mooie weken in Australië. Nu neem ik enkele dagen rust om daarna op te bouwen naar mijn volgende doelen”, besloot Greipel.

Daryl Impey is de eindwinnaar. De Zuid-Afrikaan moest uiteindelijk geen aanval van Richie Porte afslaan, de Australiër is tweede in dezelfde tijd. “Dit is een opluchting. Je kan nooit zeggen dat het beslist is tot het gedaan is”, stelde Impey na afloop. “De gele trui dragen in de Tour de France was een magisch moment, maar dit komt heel dicht in de buurt. Ik heb hier hard voor gewerkt.”

© Photo News