Error loading video: undefined

Wietse Bosmans profiteert van afwezigheid toppers en wint opnieuw in Zonnebeke

Wietse Bosmans heeft opnieuw de Kasteelcross in Zonnebeke gewonnen. Op een modderig parcours maakte hij handig gebruik van de afwezigheid van de meeste toppers om net als vorig jaar te zegevieren na een ware moddercross. Diether Sweeck werd tweede, Klaas Vantornout moest vrede nemen met de derde plek.

jefi, belga

Vrijwel alle toppers lieten verstek voor de Kasteelcross in Zonnebeke om zich te sparen voor de voorlaatste Wereldbeker-manche van morgen in het Franse Nommay. Wietse Bosmans, winnaar van vorig jaar, Klaas Vantornout, Eli Iserbyt en Gianni Vermeersch zakten wel af naar West-Vlaanderen en kregen zo een unieke kans om dit seizoen te schitteren in een A-cross.

Belofte Jens Dekker was de snelle starter van dienst, maar de Nederlander hield te weinig rekening met het zware modderparcours en zou die voortvarendheid vrij snel cash betalen. Nog in de eerste ronde voelde Wietse Bosmans zich sterk genoeg om meteen de forcing te voeren. De ploegmaat van Laurens Sweeck bij Era-Circus toonde zich gretig om zichzelf op te volgen en halfweg sloeg hij ook een gaatje. Diether Sweeck, die bij afwezigheid van broer Laurens de familie-eer verdedigde, glipte vlot mee. Vermeersch, Peeters en de Marlux-ploeg met Iserbyt en Vantornout reden voor de laatste podiumstek.

© Photo News

Foutjes

Met een unieke kans op een mooie zege in het vooruitzicht, steeg de nervositeit bij Bosmans en Sweeck. In de voorlaatste ronde gingen beide renners tijdens exact dezelfde riskante afdaling tegen de grond. Sweeck pakte nadien een kleine voorsprong, maar in de slotronde ging hij nog een tweede keer tegen de grond.

Bosmans ging op en over zijn concurrent en vergrootte stelselmatig zijn voorsprong. In de slotronde kwam zijn tweede opeenvolgende zege niet meer in het gedrang.

Uitslag:

1. W. Bosmans

2. D. Sweeck

3. K. Vantornout.

4. R. Peeters

5. N. Cleppe is vijfde

6. G. Vermeersch

7. J. Adams.

Bosmans: "Verraderlijk parcours"

Wiets Bosmans boekte een twee op twee in Zonnebeke. "De modder maakte het parcours verraderlijk. Ik moest vaak van fiets wisselen en op een gegeven moment had ik zelfs geen achterrem meer. Uiteindelijk is alles in orde gekomen, ook al kwam ik nog ten val. Eigenlijk had ik niet zo een goede dag en dan is het eens zo mooi als je kan winnen", zei de 26-jarige Bosmans.

"Dergelijke toestanden, met modder en zware stroken, liggen me wel. Ik zag Diether Sweeck in de voorlaatste ronde van mij wegrijden nadat hij in een beek een verkeerd spoor had genomen en zo voet aan grond moest zetten. Ik kon geen weg meer op en smakte tegen de vlakte. Sweeck versnelde meteen en even dacht ik dat het gedaan was. Tot ook hij tegen de grond ging. Toen moest ik geen enkel moment meer aarzelen en ik trok dan ook vol door. Ik kon mijn tempo tot aan de eindmeet vasthouden."

Voor Bosmans was het al de tweede zege op rij in de Kasteelcross. "Ik ben dan ook tevreden dat ik hier opnieuw kan winnen. Simpel is dat niet, jezelf opvolgen. Je start sowieso als favoriet. Diverse renners kijken dan net iets meer naar jou, ze stelden hun wedstrijd zelfs op mij af. Daardoor moet je soms net iets te veel gaten dicht rijden en dat kost heel wat kracht en energie."

Sweeck: "Tweede val deed me de das om"

Diether Sweeck leek even op weg naar de zege, na de val van Bosmans. Maar de broer van Laurens ging nadien zelf onderuit. "Mijn tweede schuiver heeft me de das omgedaan", weet ook Diether. "Eigenlijk zat ik dan al à bloc en daardoor had ik geen versnelling meer in huis om Wietse Bosmans nog te bedreigen. Ik heb mezelf niets te verwijten, al maakte ik enkele domme fouten. Misschien dacht ik te veel aan de zege? Het was nochtans een ideale gelegenheid om een overwinning te boeken, want de echte toppers waren hier niet. Ik doe wel een goede zaak qua UCI-punten en dat is ook niet mis, maar ik had al die inspanningen toch liever bekroond met een zege."

Voormalig Belgisch kampioen Klaas Vantornout mocht in Zonnebeke nog eens het podium op, al had er volgens hem meer ingezeten. "Ik wisselde op een gegeven moment van fiets en verloor door de immense chaos in de materiaalpost een tiental seconden. In de laatste ronde kwam ik nog heel dichtbij, maar winnen zat er zeker niet meer in", sakkerde Vantornout. "Ik werd door de mecaniciens van een ander team op achterstand gezet en zo alle winstkansen ontnomen. Het parcours was echt voor mij gemaakt. Ik voelde meteen dat ik ging meedoen voor de hoofdprijs en had dan ook liever gewonnen."

Aangeboden door onze partners