© BELGA_HANDOUT

Denis Van Weynbergh hoopt als eerste Belg ooit de finish te halen op de Vendée Globe 2020

Patrick de Radiguès, tweevoudig deelnemer aan de Vendée Globe, heeft een opvolger. De 50-jarige Denis Van Weynbergh hoopt op 8 november 2020 aan de start te staan van de Vendée Globe, een prestigieuze zeilrace rond de wereld die zeilers op hun eentje en zonder enige assistentie afwerken. Het doel van Van Weynbergh is om de eerste Belg te worden die finisht in de Vendée Globe.

Van Weynbergh stelde vrijdag een dubbel project voor, dat hem moet toestaan deel te nemen bij de volgende editie in 2020. Op sportief vlak heeft hij geen enkel probleem. De Vendée Globe bestaat steeds uit dertig deelnemers, waaronder vijftien amateurs. Van Weynbergh is vrijwel zeker tot die laatste categorie toegelaten te worden. De officiële criteria werden nog niet naar buiten gebracht, maar Van Weynbergh legde al eerder grote afstanden af. Hij nam eerder deel aan de Mini-Transat (2001), de Route du Rhum (2010), Quebec - Saint-Malo (2012), de Transat Jacques Vabre (2013) en de Fastnet in 2015. Bovendien neemt hij binnenkort ook deel aan een etappe van de Barcelona World Race, Barcelona - Sydney.

De Waals-Brabander nam ook al een optie op een boot van 60 feet (18,28 meter). De Spirit of Hungary, een zeer veilige Imoca Ocean Master, bracht in de laatste editie de 63-jarige Nandor Fa nog zonder problemen naar een achtste plaats in het eindklassement. Twee banken werden al geraadpleegd om de verkoop te finaliseren.

Naast het sportieve project moet Van Weynbergh ook voldoen aan een financiële tegemoetkoming. Hij heeft een budget van 2,5 miljoen euro nodig. Daarvoor zal hij proberen 250 fotografische meesterwerken van Edouard Janssens te verkopen aan 10.000 euro per stuk. Janssens fotografeerde het menselijk oog vanaf de iris. Een collage van de 250 persoonlijke, en dus verschillende, irissen zal als embleem op de boot van Van Weynsbergh, EyeSea, worden afgedrukt.