Mummie-mysterie van de ‘Twee Broers’ opgelost dankzij ultramoderne DNA-test

Print
Mummie-mysterie van de ‘Twee Broers’ opgelost dankzij ultramoderne DNA-test

Foto: rr

Wetenschappers hebben een 4.000 jaar oud mysterie opgelost. Het draait rond twee mummies, die de ‘Twee Broers’ genoemd worden. Het resultaat werd bereikt dankzij een ultramoderne DNA-test.

De wetenschap is al vele decennia in de ban van het mysterie van de ‘Twee Broers’. De mummies van Khnum-nakht en Nakht-ankh, die dateren van het jaar 1800 voor Christus, werden in 1907 ontdekt op een begraafplaats in Deir Rifeh, goed 400 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro.

Archeologen slaagden erin om te ontcijferen wat er geschreven stond op hun doodskisten. Er stond dat ze de zoons waren van een lokale gouverneur en het leek er ook op dat ze dezelfde moeder, Khnum-aa, hadden. Broers, met andere woorden. Het mysterie van de ‘Twee Broers’ ontstond toen archeologen vaststelden dat hun skelet een andere morfologie had, wat er net op zou wijzen dat ze geen familie van elkaar zijn.

Sinds 1908, toen de mummies overgebracht werden naar het Manchester Museum, buigen Egyptologen zich over de vraag of ze familie waren of niet. Het enige dat decennialang onderzoek opleverde, waren theorieën. Zo werd er bijvoorbeeld gesuggereerd dat een van de twee geadopteerd zou zijn.

Dankzij een ultramoderne DNA-test zijn wetenschappers van de universiteit van Manchester er nu toch in geslaagd om het mysterie op te lossen. In 2015 haalden ze daarvoor DNA-materiaal uit tanden van de mummies, en dat zorgde de voorbije week voor de grote doorbraak. In hun genetische huishouding bleken de verschillen niet groot genoeg om geen familie te zijn. Wetenschappers bestudeerden het zo in detail dat ze de oplossing vonden: Khnum-nakht en Nakht-ankh waren geen broers, maar halfbroers. Ze hadden wel dezelfde moeder, maar een ander vader.

“Het was een lange en uitputtende tocht om aan dit resultaat te geraken”, zegt doctor Konstantina Drosou van de universiteit van Manchester. Hij leidde het onderzoek. “Ik ben enorm dankbaar dat we een klein maar heel belangrijk stukje heb kunnen toevoegen aan de puzzel van de geschiedenis. De broers zouden zeker fier op ons geweest zijn. Deze momenten sterken ons in het geloof dat we nog veel wijzer kunnen worden van oud DNA-materiaal.”

Doctor Campbell Price van het Manchester Museum is opgetogen. “Het zal altijd een beetje speculeren blijven, maar deze twee mummies zo aan elkaar kunnen linken is echt een opwindende stap.”

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of Archaeological Science.