© Raymond Lemmens

MIJN AUTO EN IK

De auto van René Swartenbroekx: “Met Geitje op huwelijksreis naar Joegoslavië”

Naar aanleiding van het Autosalon vragen wij bekende Vlamingen naar verhalen over hun auto(‘s). Vandaag: regisseur en scenarioschrijver René Swartenbroekx.

Zonder twijfel is het zijn 2pk Citroën - een ‘Geitje’ - waarop regisseur en auteur René Swartenbroekx met weemoed terugblikt. Al was het maar omdat hij er zijn huwelijksreis naar Joegoslavië mee verderzette.

“En of ik mijn eerste auto mij nog herinner”, zegt René Swartenbroekx. “Dat was een Geitje, je weet wel de Deux Chevaux van Citroën. Een pracht van een exemplaar waar ik ontzettend veel plezier aan beleefde. Heel basic maar wel heel handig. Je kon die gebruiken als luxe-car, als vrachtwagen om van alles mee te vervoeren, en er als décapotabele wagen prachtige ritjes mee maken. Mijn voornaamste herinnering? Mijn vrouw en ik waren net terug van onze huwelijksreis in Mallorca en het regende pijpenstelen. We hebben dan beslist alles bijeen te pakken en er mee naar het toenmalige Joegoslavië te reizen.”

“Later heb ik nog even een Citroën Bianchi gehad, maar die was niets waard. Ik heb nog verschillende Mazda’s bestuurd. Mijn voornaamste voorwaarde was dat er een bak melk in de koffer zou passen. Eentje heb ik ooit total loss gereden. De auto die ik nu heb is een Audi A4. De kleur heeft mij nooit geboeid. Wel veiligheid. Een auto moet functioneel zijn en moet in de garage passen.”

“Naar het Autosalon ben ik nog nooit geweest. Wie weet komt het er ooit nog wel eens van.”

Meer over het autosalon