Ontploffing Paardenmarkt: eerste vaststellingen wijzen op gasexplosie

Print
Na de ontploffing aan de Paardenmarkt zijn dinsdagochtend twee slachtoffers van onder het puin gehaald. Ze zijn allebei overleden. Het gaat om twee mannen. De politie roept getuigen op om beelden van de explosie te sturen. Koning Filip en premier Charles Michel brachten ’s middags een bezoek aan de Paardenmarkt om hun steun te betuigen aan de hulpdiensten. De eerste vaststellingen wijzen op een gasexplosie, meldt het parket.

“Beide slachtoffers zijn overleden, maar nog niet geïdentificeerd”, zegt de politie. “Het onderzoek naar de oorzaak van explosie gaat voort.”

Ter plaatse acht men de kans klein dat er nog slachtoffers onder het puin liggen. De brandweer is momenteel bezig met het voorzichtig opruimen van brokstukken. Dat gaat wellicht nog een hele dag duren. Rond de middag werd met een kraan het dak van het gebouw naar beneden gehaald. “De gebouwen aan de Paardenmarkt worden voorzichtig verder ontmanteld”, zegt de Brandweer Zone Antwerpen dinsdagnamiddag rond 16.30 uur. “Dat duurt zeker nog tot een stuk in de avond. Daarna wordt de site veilig gemaakt zodat de straat zo snel mogelijk weer open kan.”

Koning Filip ter plaatse

Koning Filip arriveerde om 13.45 uur op de Paardenmarkt om de hulpdiensten te bedanken en een hart onder de riem te steken. Hij werd vergezeld door premier Charles Michel, Antwerps burgemeester Bart De Wever, gouverneur Cathy Berx en stedelijk rampenambtenaar Bart Bruelemans. De koning en de premier bedankten uitdrukkelijk de hulpdiensten en betuigden hun steun aan de slachtoffers en hun families. Ze kwamen verder een kijkje nemen bij de drie ingestorte gebouwen. Vervolgens kreeg de koning een uiteenzetting in de mobiele commandopost van de brandweer.

Er werden achteraf geen interviews gegeven, volgens het kabinet van de premier omdat het bezoek “bewust sober werd gehouden”. De koning en de premier wilden vooral persoonlijk de vele verschillende diensten bedanken die op het terrein reddings- en bergingswerken verricht hebben en in sommige gevallen daar nog steeds mee bezig zijn.

De Wever: “Overweldigende solidariteit”

Ook burgemeester Bart De Wever, die samen met gouverneur Cathy Berx de koning en de premier ontving, gaf ter plaatse geen interviews. In een korte mededeling laat hij wel weten dat hij namens alle Antwerpenaren zijn waardering uitdrukt voor “de ongelofelijke inzet en de gedreven wilskracht van de talloze brandweerlieden, leden van de civiele bescherming, hulpverleners, politiemensen en anderen die steun geboden hebben bij het reddingswerk en de bergingsactie. Ik ben ook enorm onder de indruk van de overweldigende solidariteit vanuit de buurt en de vele omwonende studenten”, zegt De Wever.

Twee mannen omgekomen

Maandagavond rond 21.30 uur vond er ter hoogte van restaurant Primavera aan de Paardenmarkt een zware ontploffing plaats. Drie gebouwen raakten zwaar vernield. De brandweer begon meteen met groot materiaal te zoeken naar slachtoffers. Zeker veertien gewonden werden maandagavond naar het ziekenhuis gebracht.

Er waren in de nacht van maandag op dinsdag nog twee personen vermist. De hulpdiensten konden dinsdagochtend twee slachtoffers van onder het puin halen. Ze zijn allebei overleden. Het gaat om twee mannen.

De politie sluit dinsdagochtend niet uit dat er nog mensen onder het puin liggen.

LEES OOK: IN BEELD. De ravage na de ontploffing aan de Paardenmarkt

 

De Wever en Peeters betuigen medeleven

“Zoals deze nacht gevreesd, zijn de laatste twee slachtoffers niet levend van onder het puin gehaald na doorgedreven zoekwerk van onze hulpdiensten”, tweette Antwerps burgemeester Bart De Wever na het vernemen van het nieuws. “In naam van alle Antwerpenaren wens ik mijn medeleven te betuigen aan hun familie en naasten.”

Ook onder meer Kris Peeters betuigde zijn medeleven. “Jammer genoeg twee dodelijke slachtoffers na ontploffing Paardenmarkt. Mijn medeleven aan de nabestaanden. Solidariteit die Antwerpenaren ondertussen tonen is hartverwarmend”, zegt Peeters op Twitter.

Ook de Lokale Politie Antwerpen en de Brandweer Zone Antwerpen betuigen hun medeleven aan de families en vrienden van de slachtoffers.

 

 

 

 

Rampencoördinator van de stad Antwerpen, Bart Bruelemans, meldt dat de bewoners van de getroffen panden zich via de Blauwe Lijn van de politie kunnen melden als ze opvang nodig hebben. “Afgelopen nacht werd negen mensen opgevangen in een hotel”, zegt Bruelemans. “Aan de ziekenhuizen waar gewonden verzorgd werden, werd gevraagd de mensen niet in het midden van de nacht naar huis te sturen.”

“Al hele dag gasgeur”

Diouaene was een van de eerste die het getroffen gebouw kon verlaten maandagavond. “Ik zag geen uitweg en dacht dat ik elk moment kon sterven. Maar plots kreeg ik weer zuurstof. Ik zag een opening, en probeerde mezelf daar naartoe te begeven”, vertelt hij aan onze redactie.

Diouaene rook al sinds acht uur ‘s morgens een felle gasgeur. “Het stonk enorm naar gas in het hele gebouw. Ik ben gaan ruiken op de tweede verdieping, waar Antonio woont, en rook de geur daar het hardst.

“Situatie nog te gevaarlijk”

Het Antwerpse parket is ingelicht over de explosie, maar heeft de oorzaak nog niet kunnen laten onderzoeken. “We geven prioriteit aan de reddingswerkzaamheden, maar sowieso is de situatie nog te gevaarlijk”, zegt parketwoordvoerder Ken Witpas. “Pas wanneer het puin voldoende stabiel is, zullen onder meer een branddeskundige en het labo vaststellingen kunnen doen. Momenteel houden we nog verschillende pistes open.”

De Antwerpse brandweer bevestigt dat er mensen van het parket aanwezig zijn om erop toe te zien dat alles procedureel correct verloopt, maar dat de vaststellingen pas later kunnen gebeuren.

Politie vraagt beelden

De Lokale Politie Antwerpen vraagt in een tweet dat mensen die beelden hebben gemaakt van de explosie, die naar de politie doorsturen. “Om het onderzoek naar oorzaak en omstandigheden van de explosie aan de Paardenmarkt zoveel mogelijk te ondersteunen, willen we graag beelden ontvangen op communicatie@politie.antwerpen.be. Hoe korter na de explosie, hoe interessanter ze zijn voor het onderzoek. Vermeld tijdstip”, klinkt het.

Brokstukken

Op dit moment worden grote brokstukken weggehaald met een grijpkraan van de firma Aertssen. Kleiner puin wordt met de hand weggehaald. Er zijn al vijf volle puincontainers weggebracht.

 

 

“Het was verschrikkelijk”

“De knal was zo groot dat mijn raam openklapte”, zegt student van de Zeevaartschool Eduard, die in zijn kot in de Rodestraat aanwezig was. “Het was een enorme explosie.”

“Wij wonen naast het ontplofte gebouw”, zegt Adriano (54). “Ik was klaar om te gaan slapen toen het plots was alsof er een enorme bom ontplofte. Letterlijk alle ramen van het gebouw vlogen in scherven uit elkaar. Het was verschrikkelijk. Het glas vloog meters ver. Mijn dochter is er het ergst aan toe van het hele gezin. Ze heeft overal pijn en wil naar het ziekenhuis. We wachten op een ambulance en ik wil dat ze zo snel mogelijk verzorgd wordt. Ik sta te trillen op mijn benen. De voordeur lag drie meter verder, gewoon weggeblazen door de schok. Ik probeer nu familie te bereiken voor onderdak vannacht. Ons appartement is een ravage.”

“Ik zat te studeren toen alle deuren en ramen plots begonnen te trillen”, vertelt studente Sophie Audenaerdt. “Ik keek naar de binnenplaats van ons gebouw en zag een dikke stofwolk het plein op waaien. Heel even dacht ik aan een aanslag. Maar dat bleek het gelukkig niet te zijn. Alle studenten liepen richting de plaats van de ontploffing en belden tegelijk de hulpdiensten. Ik zag een vrouw met haar dochtertje uit het puin komen, ze zaten helemaal onder het stof. Gelukkig zag het er niet uit alsof ze gewond waren. Wat later arriveerden de hulpdiensten. Iedereen moest weg, want men dacht dat het om een gaslek ging. Vanuit mijn kot zag ik brandweermannen op het dak zoeken.”

LEES OOK: GETUIGENISSEN EXPLOSIE ANTWERPEN: “IK HAD MIJ ER BIJ NEERGELEGD DAT IK GING STERVEN”