Van der Poel wint autoritair voor Van Aert in Otegem

Print
Van der Poel wint autoritair voor Van Aert in Otegem

Foto: BELGA

Eén dag na de nationale kampioenschappen heeft Mathieu van der Poel weer toegeslagen. De Nederlandse kampioen ontbond in de veldrit van Otegem na een kwartiertje warmdraaien zijn duivels en liet de tegenstand ter plaatse in het gure West-Vlaanderen. Van der Poel kwam niet meer in de problemen, al was het nog even schrikken toen hij ternauwernood omgevallen nadars moest ontwijken door een stevige windstoot. Belgisch kampioen Wout van Aert finishte als tweede op 41 seconden.

Waar in Koksijde zondag nog het zonnetje scheen, was het weer in het West-Vlaamse Otegem helemaal omgeslagen. Op zo’n kletsnatte maandag komt normaal geen kat buiten, maar voor het veldrijden gelden blijkbaar andere regels. Wie op tijd was afgezakt naar Otegem om de opwarming van Wout van Aert te zien, zag de kersvers Belgisch kampioen voor de eerste en enige keer bezig in de Belgische driekleur. Wereldkampioen Wout van Aert moet namelijk rondrijden in de regenboogtrui, die hoger staat aangeschreven. Nederlands kampioen Mathieu van der Poel reed daarom ook rond in zijn Europese trui.

Kwartiertje spanning

Van Aert en Van der Poel stonden uiteraard als topfavorieten aan de start in Otegem, maar het was Toon Aerts die zich in de beginfase de sterkste toonde in de regen. Hij zette Van der Poel en Van Aert aan tot achtervolgen, maar na een kwartiertje rondrijden zette Mathieu van der Poel al snel de puntjes op de ‘i’. Op autoritaire wijze nam hij over van Aerts, die al snel 10 seconden achterstand telde. Hij werd bijgehaald en voorbijgereden door Van Aert, die halfweg koers als eerste achtervolger 30 tellen telde op de eenzame leider.

Van der Poel wint autoritair voor Van Aert in Otegem

Alweer weinig strijd voorin dus, voor plaats drie was het wel even spannend. Daar vochten Toon Aerts en Michael Vanthourenhout een verbeten strijd uit. Met nog twintig minuten voor de boeg kon Aerts Vanthourenhout achterlaten, waardoor het podium met nog drie ronden te rijden al volledig vast lag.

Opschudding… door de wind

Toch kregen we net voor het ingaan van de laatste ronde nog opschudding in Otegem. Door een stevige windvlaag vielen aan de finish heel wat nadars omver, gelukkig zonder ernstige gevolgen. Mathieu van der Poel, op dat moment net aan de finishstrook, moest wel een harde ruk aan zijn stuur geven om het omgevallen gevaarte te ontwijken. Terwijl de organisatie met man en macht alles probeerde recht te zetten, dook Wout van Aert met 38 seconden achterstand het veld in voor de laatste ronde.

Van der Poel wint autoritair voor Van Aert in Otegem

Van der Poel kwam niet meer in de problemen en won uiteindelijk verdiend en autoritair voor Wout van Aert, die 41 seconden later als tweede eindigde.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel

2. Wout van Aert

3. Toon Aerts