Veldrijder met syndroom van Down verovert alle harten op kampioenschap met fenomenale finish

Print

Wout van Aert kroonde zich zondag voor de derde keer op rij tot Belgisch kampioen veldrijden. In Spanje won titelverdediger Ismail Esteban Agüero bij de profs, maar alle aandacht ging naar de wedstrijd bij de nieuwelingen. In de categorie van Thibau Nys sprak iedereen over de jongen die allerlaatste werd.

Het Spaans kampioenschap werd verreden in het Baskische Legazpi. Sneeuw en regen hadden van het parcours een loodzware bedoening gemaakt en toch trok Borja Gómez Méndez ten strijde. De 15-jarige crosser haalde ook de finish… na ruim 57 minuten. Borja deed er een half uur langer over dan de winnaar, maar dat kom hem niet deren.

De moedige jongen heeft namelijk het syndroom van Down, maar kreeg van de kans om het kampioenschap te rijden dankzij het crossteam van Galicië en de Spaanse wielerbond. Borja ploeterde door de modder in het Baskenland en kwam als laatste nieuweling over de finish. Daar wachtte hem echter een groot ontvangstcomité. Borja maakte er zelfs een show van door vlak voor de streep van zijn fiets te springen en richting de camera van journalist Alfonso Hermida te lopen. Hij had dus nog wat over!

Zijn moeder pakte hem daarna vast en was apetrots. “Je hebt het gedaan Borja, je bent geslaagd”, riep ze. Juan Carlos Muniz van de wielerbond stak zijn lof niet onder stoelen of banken. “Borja maakt ons beter. Zijn aanwezigheid is een boodschap richting alle sporters met een beperking. Ze kunnen zien dat alle mogelijk is. We willen dat iedereen kan sporten.”