Waarom Belgisch kampioen Wout van Aert vandaag niet in zijn Belgische driekleur start

Print
Waarom Belgisch kampioen Wout van Aert vandaag niet in zijn Belgische driekleur start

Foto: Photo News

De veldrit in Otegem is traditioneel de veldrit na het Belgisch kampioenschap waar de nieuwe nationale kampioen zijn driekleur komt tonen aan het publiek. Dat zal vandaag helaas niet het geval zijn, Wout van Aert is wereldkampioen en die trui staat hoger aangeschreven bij de UCI dan een nationale kampioenentrui. “Misschien moet ik eens kijken hoeveel die boete bedraagt en de trui toch dragen”, grapte Van Aert op Radio 1… maar dat zouden we hem toch niet aanraden, tenzij hij niet wil starten natuurlijk.

Als Wout van Aert straks aan de start in Otegem staat met zijn Belgische trui, zal hij van de UCI-officials niet mogen starten. Geen regenboogtrui is geen startrecht, zo staat duidelijk aangegeven in de reglementen van de UCI. Daarnaast zou zijn ploeg Crelan-Vastgoedservice zich ook mogen verwachten aan een boete tot zo’n 4500 euro, 5000 Zwitserse frank. Als compromis zal Wout van Aert de verkenning en de opwarming in Otegem wel afwerken in zijn Belgische driekleur.

Van Aert zet nu zijn zinnen op het wereldkampioenschap, dat in het Nederlandse Valkenburg wordt gereden. “Ik rijd sowieso de twee wereldbekers. Vandaag ga ik proberen te genieten van de cross in Otegem. Het zal niet gemakkelijk maar ik ga toch proberen goede benen te hebben.”

“Die Belgische titel is iets apart. Je kan dat niet vergelijken met een nationale titel in andere landen. Het brengt veel aandacht met zich mee. Mathieu van der Poel wint vier titels op een rij maar geeft geen persconferentie en kan morgen naar de rustigste cross van het jaar rijden.”

Mini-stage voor WK

Vanaf dinsdag draait Van Aert de knop om naar het WK. Hij rijdt de komende twee wereldbekerwedstrijden nog mee, maar de Superprestige in Middelkerke laat hij aan zich voorbij gaan. In de aanloop naar het WK gaat Van Aert nog een ministage inlassen in Valkenburg.