Gevaarlijke trend op sociale media: ‘Tide Pod’-uitdaging kan dodelijk zijn

Print

Experts waarschuwen voor een gevaarlijke trend onder tieners die meer en meer op YouTube opduikt. In de ‘Tide Pod’-challenge steken jongeren een waspod - een in wateroplosbare folie verpakte dosis vloeibaar wasmiddel - in hun mond. Extreem gevaarlijk, klinkt het.

De bedenkelijke trend zou ontstaan zijn nadat de challenge werd vermeld in een satirisch filmpje van het humoristische nieuwswebsite The Onion. Nu doen jongeren het dus écht: op verschillende YouTube-filmpjes is te zien hoe ze de pod in hun mond steken en vol walging meteen weer uitspuwen. Sommige video’s van tieners die de krankzinnige en extreem gevaarlijke trend uitproberen, haalden intussen al meer dan 100.000 views.

Gevaarlijke trend op sociale media: ‘Tide Pod’-uitdaging kan dodelijk zijn

Dokters vragen iedereen met aandrang om niet deel te nemen aan de domme hype. De pods zijn extreem toxisch en bevatte allerhande schadelijke, soms zelfs dodelijke stoffen. Ook Procter & Gamble, dat in Amerika ‘Tide Pods’ produceert en in ons land bekend is om Pods van onder andere Dash en Ariel, heeft al een waarschuwing uitgestuurd. Het bedrijf wees er vanaf de lancering van de pods al op dat ze extreem gevaarlijk zijn voor kinderen, net omdat ze er zo aanlokkelijk uitzien en kunnen verward worden met snoepgoed. Nu blijken dus ook sommige tieners en volwassenen gek genoeg om de Pods tot zich te nemen.

“Onze verpakkingen bevatten een erg geconcentreerd detergent dat is bedoeld om kleding te reinigen”, aldus de reactie van P&G. “Ze worden elke dag door miljoenen gezinnen op een veilige manier gebruikt. Ze mogen enkel gebruikt worden om kledij mee te reinigen en moeten ergens hoog hoog, gesloten en weg van kinderen bewaard worden. Er mag niet mee gespeeld worden, in welke omstandigheid ook, zelfs als het als grap bedoeld is.”