Iran noemt kritiek van VS rond nucleair akkoord “afgezaagde retoriek”

Print
Iran noemt kritiek van VS rond nucleair akkoord “afgezaagde retoriek”

Foto: AP

Iran noemt de kritiek van de Verenigde Staten “afgezaagde retoriek”. Het beleid van VS-president Donald Trump toont volgens Iran aan dat hij de nucleaire deal wil ondermijnen. Teheran verwerpt ook de vraag van Trump om opnieuw te onderhandelen over de deal.

Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat de economische sancties tegen Iran, vanwege zijn nucleair programma, opgeschort blijven. Volgens Trump is het de “laatste keer” dat de sancties worden opgeschort. Hij wil het nucleaire akkoord, dat in 2015 tot stand werd gebracht samen met China, Rusland, het VK, Frankrijk en Duitsland, binnen de 120 dagen veranderd zien.

Volgens Iran is er geen sprake van dat er over het akkoord opnieuw onderhandeld wordt. “De nucleaire deal is een internationaal erkend pact en er is geen ruimte voor heronderhandelingen”, aldus Teheran.

“Trumps commentaar is niet meer dan een wanhopige poging om een sterk multilateraal akkoord te ondermijnen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vrijdag op Twitter. “In plaats van zijn afgezaagde retoriek te herhalen, zou de VS zich volledig moeten schikken - net als Iran.”

(belga)