Eerste wolf gespot in Vlaanderen in meer dan 100 jaar

Print
Bocholt -

Voor het eerst in meer dan 100 jaar is er een wolf gespot in Vlaanderen, meer bepaald in het Limburgse Bocholt. “Het is de eerste keer dat we honderd procent zeker zijn dat er een wolf is gespot in ons land, want het dier is uitgerust met een halsbandzender en wordt gevolgd door een Duitse wetenschapper”, zegt Jan Loos van de vereniging Welkom Wolf aan de VRT.

“De wolf is opnieuw aan een opmars bezig in West-Europa. Het dier was met uitsterven bedreigd, maar de voorbije jaren zijn er verschillende wolven gespot in Duitsland en het noorden van Nederland”, aldus Loos, die benadrukt dat wolven ongevaarlijk zijn voor de mens.

Het dier werd gespot in het Limburgse Bocholt, waar hij de Nederlands-Belgische grens overstak. De wolf stak rond Kerst vanuit de noordelijjke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern de Duits-Nederlandse grens over, en liep daarna vanuit het noorden van Nederland naar de Nederlands-Belgische grens tussen Nederlands Limburg en Limburg, die grens passeerde hij op 2 januari. Ergens in de moerassen van het Kempen-Broek werd het dier dan gedetecteerd.

De voorbije dagen verbleef de wolf in Beringen en in de buurt van het militair domein in Leopoldsburg. Het dier heeft ruim 500 kilometer afgelegd in tien dagen tijd. "Vandaag loopt in Limburg een toppredator rond", aldus Loos. 

Daarmee is de wolf ook terug in België, of toch minstens voor heel even. Ons land was het allerlaatste op het Europese continent dat recent nog niet door wolven was bezocht. In augustus 2011 was er al een keer een zo goed als zekere waarneming in Gedinne, in de Naamse Ardennen, maar sindsdien kon geen waarneming meer met zekerheid bevestigd worden. Deze wolf is echt én wild, zoveel is zeker.

Alle informatie over wolven en hoe er mee om te gaan, is overzichtelijk samengebracht in de website www.welkomwolf.be, Daar kunnen ook alle vermoedelijke waarnemingen van wolven worden aangemeld.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio